Hos Mommer

27. august 2011

Sleeping beauties og andre kongelige

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 22:21
Tags: , , , , ,

P1050439P1050440Den seng var åbenbart helt koloenormt hyggelig, for det var fuldstændig umuligt at lægge sig til at sove, og der blev snakket og fniset og snakket i dobbeltsengen, lige indtil mor blev en anelse knotten ved 23-tiden og sagde med indædte bogstaver, at NU skulle de sove! Punktum, færdig og meget basta!

Med hensyn til det med de kongelige, er vi nu nogen, der kan gøre nogen rangen stridig; om ikke andet, så på det sproglige område. Når Anna taler dansk, lyder det nemlig fuldstændig som når Kronprinsesse Mary taler dansk. Aubrey har mere sprogøre, hvorfor hans accent er knapt så udpræget – er der stort set ikke, faktisk. Anna kommer dog hurtigt efter det… som jeg nævnte i et svar til Hanne, så er det gået meget stærkt fremad med danske ord og sætninger, siden de kom i tirsdags. Formentlig fordi deres far ikke er med, og de derfor ikke hører andet end dansk.

P1050445Hvis vi skal til at være lidt oftere her på ødegården, må vi have lært ungerne ordentligt op i svampeindsamlingens kunst, så vi har taget to ture i dag.

Formiddagsturen gik mest på at introducere dem for skoven og for åen, som de kaldte for The River. Den svulmede af stolthed. Skoven var lidt skræmmende; især for Aubie, for han har fået en fiks ide om, at ræve er monsterstore uhyrer, der æder alt og alle og nærmest findes overalt – men ses specielt hyppigt i svenske skove. Vi brugte lang tid på at snakke om ræve, og jeg tror, jeg efterhånden fik overbevist knægten om, at han ikke var i direkte livsfare, men at han roligt kunne gå sammen med Anna og mig ude i skoven.

P1050449Moderen sad og hyggede sig med at oliere grimer og seletøj, hentet fra gården – det skal nu med til England og bæres af husets nyerhvervelse, shetlandsponyen Jamie Dancer.

Den sidste svampetur i eftermiddags var god og lang. Aubie koncentrerede sig hovedsageligt om at finde dem, vi ikke spiser, hvorimod Anna var mest interesseret i at finde dem, der kunne komme med i kurven. Begge dele er lige vigtige at have styr på, så det var helt i orden at dyrke hver sine interesser.

Vi var nok kommet lidt langt hjemmefra, da Aubie spurgte, om vi ikke kunne gå hjem nu. Jamen det kunne vi da og søgte ud mod vejen for at komme hurtigt hjem – og to minutter efter begyndte det at regne. Det regnede meget hurtigt meget. Ungerne havde regnjakker på; det havde jeg ikke… hele Ellen og den nederste tredjedel af A&A blev hurtigt dyngvåde – 500 meter kan være langt nok, når man har små, korte ben og det bare høvler ned.

Vi kom hjem med kantareller, Karl Johan (det tredje og sidste kongelige element), brune og røde birkerørhatte. De to sidstnævnte er ikke de allermest eftertragtede spisesvampe, men de er gode som fyldsvampe og den røde birkerørhat er ganske flot som ung.

P1050466

Der kom ild i brændeovnen, selv om vi i forvejen havde pænt over 20° inden døre. Ild var nødvendigt, hvis børnenes fodtøj skal nå at tørre til i morgen. Og cowboybukserne…
John går og gisper af hede, vinduerne står åbne, og vi er glade for, at brænde er gratis heroppe.

Da det blev mørkt, blev vi oven i købet nødt til at lukke for vinduerne, hvis ikke vi ville ædes levende af myg. Så kan Aubie komme med sine ræve – myggene er langt mere blodtørstige end alverdens ræve. Det tror han så bare stadig ikke helt på…

Noget af aftenen gik med at lege oldefars alternative begravelse. En ‘kiste’ med et tæppe over blev slæbt med overalt i huset, for han skulle ikke gå glip af noget som helst af det der skete rundt omkring, inden de til sidst puttede ham ned i jorden. Ind imellem løftede de op i tæppet og orienterede ham om, hvad de skulle ske lige om lidt…

Nu sover de. Både oldefar og børnene.

Charlotte lægger kabale. Rigtig god, gammeldags kabale med rigtige, gode, gammeldags spillekort. Ikke noget med computere til dette – næhænæ – nu skal det være god, gammeldags sommerhushygge med de regnekabaler, C og jeg gennem mange år har nydt at lægge. Senior Wrangler er favoritten.

24 kommentarer

 1. Kabale er det helt rigtige 🙂 Dem har jeg lagt mange af i mine forældres sommerhus. God søndag til jer.

  Kommentar af Lene — 27. august 2011 @ 23:17

  • Jeps, Lene. Det er smadderhyggeligt – og man føler sig så dejligt middelalderlig-før-computer-agtig 🙂
   God søndag til dig også.

   Kommentar af Ellen — 28. august 2011 @ 0:12

 2. Ihhh hvor I hygger.. 🙂 Kabaler med rigtige kort, det er sommerhygge hos mormor og morfar, sådan var det også da jeg var barn.. 🙂 God søndag hos jer.

  Kommentar af Inge — 28. august 2011 @ 6:44

  • Det er ren nostalgi… men måske bare en anelse skræmmende, at det nu er os, der er mormor og morfar 😉
   God søndag herfra også.

   Kommentar af Ellen — 28. august 2011 @ 8:58

 3. Kortstokker hører med, i tilfelle regn og annet. 🙂
  Det høres ut som om alle nyter skogen og livet.
  At den lille risle-elv svulmer over å bli kalt “the River” forstår jeg godt.

  Fortsatt god helg. 🙂

  Kommentar af mormor — 28. august 2011 @ 9:05

  • Ja, regn og aftenmørke er kabaletid.
   Børnene elsker skoven – selv Aubie er ikke bange for ræve mere ;-)… fortsat god weekend til dig også 🙂

   Kommentar af Ellen — 28. august 2011 @ 11:48

 4. Skønne billeder af dine smukke børnebørn og imponerende at Aubrey ingen accent har.
  I bor jo lige i svampemekka 😉 jeg er så misundelig, så nu har jeg aftalt med gemalen at vi skal på svampejagt i dag. Her ude må der da også være nogle svampe. I skovene tættere på hovedstaden er alle svampe jo plukket af nogle der var hurtigere ude end os. Så nu er vi snart på vej til den nærliggende skov udstyret med knive og kurv.
  Fortsat god søndag.

  Kommentar af havehyrden — 28. august 2011 @ 9:26

  • Ja, det må nok siges at være svampemekka her – jeg håber I har svampelykken med jer og kommer hjem i dag med masser af dem – der findes ikke meget bedre end ‘hjemmefangede’ svampe. Af en eller anden grund smager de meget bedre end dem, man kan købe 😉
   Tak og i lige måde.

   Kommentar af Ellen — 28. august 2011 @ 11:54

 5. Kabaler er et dejligt tidsfordriv, som jeg har brugt mange timer på, men jeg har for det meste kun brugt et spil kort ad gangen 😉 Var det ikke også denne kabale farmor (mormor) lagde?
  Skønne billeder af de sovende unger, men I bliver da nød til at rette Annas ben ud 🙂

  Kommentar af Pia — 28. august 2011 @ 10:54

  • Jeg kan slet ikke huske, hvilke(n) kabale(r) hun lagde – måske fordi når vi endelig kom helt til Lolland, havde hun ikke så meget tid til os, men sad mest og snakkede med mor? Senior Wrangler kræver to spil kort, så det har nok ikke været den? Men jeg ved det som sagt ikke.
   Ja, er det ikke de utroligste stillinger, de unger kan indtage uden at være totalt radbrækkede bagefter? 😉

   Kommentar af Ellen — 28. august 2011 @ 11:58

   • Hun lagde nu heller aldrig kabler med os, men hun selv lagde mange kabaler, også med to spil kort, og det lignede Senior Wrangler.
    Jo, børns sovestillinger er utrolige. Jeg kan godt ligge sådan, men det er ikke afslappet mere, det strammer for meget 😉

    Kommentar af Pia — 28. august 2011 @ 19:56

    • Nårhh – ja så kunne det snildt have været Senior Wrangler 🙂
     Vi er jo heller ikke 5 år mere, Pia. Det må derfor nok kunne betragtes som i orden, at det afspejles i vores sovestillinger? 😉

     Kommentar af Ellen — 28. august 2011 @ 21:58

 6. Det må være guld på positivkontoen at have så koncentreret samvær med datter og børnebørn. Og det virker i den grad også som om, børnene nyder. Og det til trods for skovens rovdyr og andre farer.
  Jeg håbet, at I for en dejlig søndag

  Kommentar af Susanne — 28. august 2011 @ 12:00

  • Det er skam det pureste guld, og ungerne nyder også – selv Aubie blev helt fortrolig med skoven her til formiddag, så det var en ren fest 🙂
   Vejret er fint – kun en lille byge, så det har vist været bedre end i DK…

   Kommentar af Ellen — 28. august 2011 @ 14:42

 7. Det lyder til, at I har det herligt i Sverige (der ER også så dejligt)… Du har ret i, at de forbaskede myg er mere blodtørstige end ræve, og netop af den grund vil jeg anbefale et lille netvindue. Jeg skal have sat netvinduer op i mit hus, for jeg elsker at sidde med åbent vindue en sommeraften og lytte til aftenlydene, men én af lydene skal ikke gerne være en summen. Sådan nær på. 🙂

  Kommentar af Mia Folkmann — 28. august 2011 @ 14:02

  • Netvinduer er en rigtig god ide – vi skal bare have så mange af dem, desværre… men vi kunne jo få klaret et af gangen… i hvert fald har vi næsten også altid vinduer åbne, for enten er det naturligt varmt, eller også brændeovnen for effektiv 😉

   Kommentar af Ellen — 28. august 2011 @ 14:57

 8. Da må jeg bare få anbefale Roald Dahls fortellinger om “Bittesmåene” og om “Den fantastiske Mikkel Rev” (Fantastic Mr Fox på engelsk). Den siste er også kommet som animasjonsfilm for et par år siden. Og finnes kanskje på DVD for alt jeg vet.
  Mari Osmundsens “Den minste reven” er også en fantastisk fortelling om en liten reveunge som ikke får noe spise fordi søsknene spiser opp alt. Den finnes også som lydbok.
  Alle tre er kjempefine høytlesningsbøker som ungene mine koste seg med i den alderen.

  Kommentar af Kamelryttersken — 28. august 2011 @ 14:02

  • Det lyder som nogle dejlige bøger, som børnene vil kunne lide at få læst højt eller se som film.
   Jeg vil prøve at få fat på dem enten i Danmark eller, hvis det ikke lykkes, gennem Amazon i England.
   Tusind tak for anbefalingerne 🙂

   Kommentar af Ellen — 28. august 2011 @ 14:59

 9. Jeg kan lige forestille mig hvor hyggeligt, der er i den dobbeltseng, og så er der naturligvis ikke tid til også at sove. Jeg kan lige forestille mig, hvor trygt det er for børnene at ligge der og lytte til de voksnes snak.

  Tænk at have mormor med som svampelærer; bedre kan det ikke blive. Jeg ville så gerne vide noget om svampe, men kan vist dårligt kende en rød fluesvamp fra en Karl Johan. Måske kan også få et kursus? 🙂

  Kommentar af Stegemüller — 28. august 2011 @ 16:55

  • Det var næsten for hyggeligt 🙂
   Du kan godt få et kursus. Om 14 dage? Jeg sender dig lige en mail…

   Kommentar af Ellen — 28. august 2011 @ 21:55

 10. Nogen er velkommen – men hun skal bare dele pladsen med Zorronaldo som har fødselsdag samme dag som Mawwiiiii (Mary) Det er så sødt med lidt accent! Dejligt at det kommer – det bliver mere og mere bare vent og se!

  Det lyder ellers hyggeligt! Måtte jeg blot foreslå anskaffelse af regntøj? Jeg kommer også til at tænke på noget våd mave på en badebro?

  Kommentar af Kong Mor — 28. august 2011 @ 18:55

  • Den med fødselsdagen kan vi ikke hamle op med, så I fører på point 😉
   Billedet med broen var fra om formiddagen, hvor alt endnu var tørt. Det var om eftermiddagen, det begyndte at regne, og børnene har regntøj. Hjemme i UK… men jeg havde købt nye regnjakker til dem, og de gjorde god gavn i går eftermiddags.

   Kommentar af Ellen — 28. august 2011 @ 21:53


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.