Hos Mommer

10. august 2011

Lang-lang-langtidsstegning

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 17:56
Tags:

Koudskæring

Nu har jeg prøvet tre gange at lang-langtidsstege. I dag er tredje gang. Første gang var den ultimative vildsvinesteg, da det meste af familien var i Sverige.
Anden gang var det bare en lille steg til John og mig, og nu drejer det sig om en cuvette.
Den udskæring køber jeg ellers aldrig, for erfaringsmæssigt er det et mindre godt stykke kød, faktisk temmelig sejt, hvis jeg skal være ærlig, men ‘førende eksperter’ siger, at selv en gammel ko kan blive mør og lækker med denne metode.
(Det er ikke længere nok at hive eksperter ind i tv. Jeg tror der er gået inflation i dem, for nu er jeg nogle gange stødt på  ‘førende eksperter’. Hvad mon så skal afløse dem?)

Først lidt gourmetsaltning i et par timer eller tre, derefter bruning i en gryde, så lidt krydderier, lidt citronsaft og lidt hakket, frisk salvie på. En smule olivenolie øverst, rødvin i fadet og så i ovnen ved 60-70 grader i 6-7 timer. Det er så nyt for mig endnu, at jeg hver gang krydser fingre for, at tiden holder, men det passer vist meget godt denne gang. Vi skal spise kl. 19, og lige nu står stegetermometret på 55°.
Det er nemlig lidt af et regnestykke, og man skal checke undervejs, men en vis Hr. Bergholt har en fantastisk blog, hvor han forklarer en masse, så selv den mest tungnemme kan forstå det.

Hvis ikke I har prøvet denne stegemetode før, kan jeg kun anbefale det – der kommer det skønneste, møreste stykke kød ud af det.
Det er naturligvis ikke noget, man kaster sig ud i efter en arbejdsdag; det ville være ret fjollet med 10 timers tilberedningstid, men i weekender, hvor man har alverdens tid – eller en dag som i dag, hvor jeg har arbejdet hjemmefra… man skal starte tidligt, men man behøver jo ikke stå og stirre stift på det, mens det salter eller er i ovnen.
(Foranlediget af Erics kommentar får I dette link – her forklares teorien bag de lave temperaturer rigtig godt.)

Resultatet: Det får vi senere. Pernille og hendes kæreste kommer lige om lidt. De er aftenens dommere…

Reklamer

32 kommentarer

  1. det lyder lækkert og ikke besværligt, som du selv skriver: man behøver jo ikke så og glo mens den steger…Velbekommen…;-D

    Kommentar af rejen — 10. august 2011 @ 18:08

    • Jo tak – prøv det selv en gang – det bliver godt 🙂
      Det er godt at læse om det, inden man kaster sig ud i det første gang.

      Kommentar af Ellen — 10. august 2011 @ 18:13

  2. Det er bare godt! Jeg plejer nu at gøre det ved lidt højere temperatur, men jeg kan godt se fidusen ved at gøre det under 78 grader: Alkoholen damper ikke af 😉

    Kommentar af Eric — 10. august 2011 @ 18:08

  3. Den langtidsstegning jeg hidtil har udført, har slet ikke været nær så lang som denne, og temperaturen altid over 100 grader. Det må jeg huske at få afprøvet ved lejlighed.
    Velbekomme 😉

    Kommentar af Pia — 10. august 2011 @ 18:40

    • Tak – det bliver godt, så prøv endelig – det med kun 60° var også nyt for mig 🙂

      Kommentar af Ellen — 10. august 2011 @ 20:47

  4. Jeg har kun prøvet det en gang, og det var med en oksemørbrad. Den blev helt perfekt skal jeg hilse og sige. Nu er det så godt nok også et mere taknemmeligt stykke kød, men alligevel. Håber det bliver vellykket.

    Kommentar af Deborah — 10. august 2011 @ 18:55

    • Hehe, ja oksemørbrad kan man forhåbentlig næsten ikke ødelægge, men konceptet er rigtig godt 🙂

      Kommentar af Ellen — 10. august 2011 @ 20:49

  5. Eller man kan investere i en slowcooker.(crockpot)
    DET er godt. man sætter mad over tidligt eller mens man rydder op efter morgenmad – og så har man færdig aftensmad 7-9 timer efter.
    Jeg vil prøve din metode! Hurra for nye ideer til madlavning!

    Kommentar af Kong Mor — 10. august 2011 @ 19:17

    • Jeg måtte lige google en crockpot… sådan en har jeg i form af et gammeldags komfur i Sverige, tror jeg 😉
      Fidusen ved lang-langsomstegning er, at kødet ikke møder en temperatur over 70 grader.
      Man lærer så meget i blogland – det er skønt.

      Kommentar af Ellen — 10. august 2011 @ 20:54

  6. Det lyder lækkert, vi bruger langtidsstegning til ænderne juleaften, men hvis jeg husker rigtigt er temperaturen 100gr.
    Håber gæsterne var tilfredse.. 🙂

    Kommentar af Inge — 10. august 2011 @ 19:33

    • Det er en god metode – jeg har kun prøvet den til ænder én gang, men det virkede fint.
      Gæsterne var meget tilfredse 🙂

      Kommentar af Ellen — 10. august 2011 @ 20:55

  7. Det er nogenlunde samme metode jeg bruger til at tørre krydderurter med 🙂

    Kommentar af Kisser — 10. august 2011 @ 19:53

    • Ja, der er mange muligheder – jeg har brugt metoden til at tørre svampe med 🙂

      Kommentar af Ellen — 10. august 2011 @ 20:56

  8. Jeg er bare glad for, at det ikke var mig, der blev langtidstilberedt: http://thedogpaddler.com/RandomUploads/TiedUp/tied.htm 😉

    Kommentar af Søren — 10. august 2011 @ 21:24

    • Du har vist ret meget glæde af den Dog Paddler 🙂
      Jeg vil lige sige, at metoden ikke overholder dogmereglerne for dagens emne 😉

      Kommentar af Ellen — 10. august 2011 @ 22:46

  9. Har prøvd det på svineribbe og lammelår. Birå ba Ribba lar jeg stå over natten. Har aluminiumsfolie over, blir så bra så.

    Original Kamelrytterske, bare på Karavanseraiet.no, om ord på veien

    Kommentar af Kamelryttersken — 10. august 2011 @ 21:41

    • Det lyder interessant – det må jeg også prøve. Tak for input 🙂

      Kommentar af Ellen — 10. august 2011 @ 22:47

  10. Super-ultra-plus-eksperter, måske :-). Det er da i hvert fald ikke set/hørt før.

    Det der med langtidsstegningen springer jeg lige over – det dur vist ikke rigtigt til fisk og grøntsager ;-). Men håber, det smagte jer … rigtig meget!

    Kommentar af Bente — 10. august 2011 @ 21:55

    • Næh, det er jeg godt nok ikke stødt på endnu, men det må da blive noget i den retning…
      Jeg kan godt se, at med din vegetarmand er det ikke lige dette koncept, der har størst nytteværdi for dig 🙂

      Kommentar af Ellen — 10. august 2011 @ 22:49

  11. Hvordan er det egentlig med energiforbruget?? Når jeg har prøvet at introducere ideen – sådan i teorien – så får jeg at vide, at det er alt for meget strøm at bruge på en middagsret. Men temperaturen er jo ganske lav. Så hvad?
    ps. jeg har ikke læst alle kommentarer. Beklager hvis spørgsmålet har været der. 😉

    Kommentar af betty — 10. august 2011 @ 22:00

    • Du er den første, der har været inde på det med strømforbruget, og jeg må tilstå, at jeg er temmelig ligeglad… synes det er lidt uden betydning i denne forbindelse, selv om jeg normalt er meget bevidst om, hvordan jeg forvalter mit elforbrug. Man kan helt sikkert regne på det, og resultatet er givetvis også interessant, men så længe det er noget, jeg vil excellere i måske 5-6 gange om året, er det ikke det, der vælter hverken mit eller Danmarks CO2-budget 🙂
      I Sverige foregår det i det gammeldags brændekomfur, så der bruger jeg slet ikke strøm 8)

      Kommentar af Ellen — 10. august 2011 @ 22:57

      • I en vedkomfyr blir det enda bedre 🙂
        Koteletter stekt i langpanne på svak varme i vedkomfyren blir uovertufne. Husk å ha et lokk over, aluminiumsfolie el. lignende.

        Koker ris på en lignende måte. Og har truffet flere som gjør det samme. Koker opp risen og vannet slik at det koker godt. Setter kasserollen inn i kald stekeovn og lar den stå der til jeg trenger risen. Koker den gjerne opp om morgenen og lar den stå over dagen til jeg kommer hjem. Risen er ferdig kokt og klar til bruk. Eller jeg rører på melk og koker grøt av den.

        Til naturris må man beregne mer vann enn til polert ris, men det går like bra.

        Kommentar af Kamelryttersken — 11. august 2011 @ 00:11

        • Tak for gode tips fra en erfaren vedkomfur-bruger 🙂 Jeg er jo forholdsvis ny udi denne kunst, men du kan tro, at jeg øver mig i hele vinterhalvåret, når vi er i Sverige. Komfuret er jo tændt, så man kan lige så godt udnytte varmen, og jeg skal helt sikkert til at bruge ovnen og langtids-metoden meget mere fremover.

          Kommentar af Ellen — 11. august 2011 @ 08:42

  12. Det var lenge siden jeg forsøkte dette, men etter det jeg erindrer ble resultatet flott. Det er slikt man kan gjøre om man er flere til middag, stort sett er vi bare to 🙂 Ellers er jeg meget glad for min leirgryte som er perfekt for oss to i størrelse. Takk for påminnelsen.
    Håper det smaker vidunderlig 🙂

    Ha en vakker dag 🙂

    Kommentar af mormor — 11. august 2011 @ 09:23

    • Man kan også gourmetsalte to koteletter og stege dem på denne måde; det behøver ikke at være store stege 🙂
      En god dag til dig også 🙂

      Kommentar af Ellen — 11. august 2011 @ 09:53

  13. Hej Ellen
    Hvad så mit øje?
    KLip fra DR’s hjemmeside i dag: Mange lærer afviser PISA-test
    🙂

    Kommentar af Kirsten br — 11. august 2011 @ 10:47

    • Du godeste … nu er målet snart fuldt … vi bliver simpelthen nødt til at skrive til DR, hvis ikke de snart får oppet sig lidt 🙂
      Vi kan melde os som korrekturlæsere og foreslå provisionsløn – det må give masser klejner i kassen, hvis vi kunne blive aflønnet efter antal fejl, vi finder 😉

      Kommentar af Ellen — 11. august 2011 @ 13:03

  14. smagte det så godt? 🙂

    Kommentar af Lene — 11. august 2011 @ 20:43

    • JA, det gjorde, Lene, og det bliver en anelse uddybet i et nyt indlæg lige om lidt 🙂

      Kommentar af Ellen — 11. august 2011 @ 21:08

  15. Det er en fantastisk måde at stege kød på – jeg gør det også med noget så småt som fx andebryster! Vi havde et vildsvin rendende på grunden i Sydfrankrig – og jeg foreslog en Obelix-middag… men ingen af os var særligt velbevandrede i indfangningsmetoder af vidlsvin. Det smager ellers skønt!

    Kommentar af Nille — 12. august 2011 @ 09:46

    • Ahhh – endelig en, der har prøvet det! Jeg har så andebrysterne til gode, men det kommer, nu du har anbefalet det 🙂
      I kunne nu ellers godt have smugtrænet i at fange vildsvin med de bare næver… det kunne vi godt bruge nogen, der kan, i Sverige 😉

      Kommentar af Ellen — 12. august 2011 @ 12:07


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.