Hos Mommer

8. januar 2011

En tur til – men ikke i – IKEA

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 22:23
Tags: , , , ,

ektorp-sofa--beige__0104404_PE251389_S4[1]Vi havde ikke lige tænkt over, at der var udsalg i IKEA – ville bare ind for at købe den Ektorp-sofa, vi har tænkt os at forbedre vores stue med i Sverige.
På vejen dertil var vi på posthuset med en fødselsdagspakke til børnebørnene og derefter i Silvan for at købe et par lamper + noget tyk ledning, så vi nærmede os først IKEA ved 11-tiden.
Holddaop… banen, man skulle lægge sig i for senere at kunne dreje til højre for at kunne komme ind på den vej, der fører til IKEAs parkeringsplads, hvis man en gang til drejer til højre, var en kilometerlang række af biler, der næsten ikke flyttede sig… vi var ikke 10 sekunder om at beslutte os for, at det bliver en anden dag, vi køber den sofa. Køen var lige så lang fra de tre andre sider af det store kryds – det var da heeelt vildt – vi kunne med lidt held have fået en parkeringsplads efter en times tid eller to – et blik ind på området viste totalt kaos – så vi kunne snildt forestille os, hvordan der ville være inde i varehuset, for slet ikke at tale om kassekøerne. Næhtak. Så kan den sofa godt vente lidt endnu. Tænk at de andre gad… vi så kun en enkelt ud over os fortryde og dreje ud af køen.
Jeg er temmelig begejstret for Ektorp-sofaen… blot virker det ret underligt i mine øjne, at den koster 2000 kr i hvid, 2400 kr i lysebrun, og endelig 3200 kr i beige. Jeg vil helst have den i beige, men 1200 kr – 60 % mere – for det samme stof i en anden farve…? Mig ikke forstå… Og i øvrigt koster det 800 kr at købe nyt betræk til sofaen. Jeg kunne godt være nærig nok til at købe den i hvid… men hvidt er nok meget hvidt, høhø… det er ikke så meget det, at det er sart, for beige er lige så sart, men den må helst ikke stå og skrige af bleghed ud i stuen.
Man kan også vælge at se det fra den side, at 3200 kr stadig er billigt for en 3-personers sofa. Oh, what to do? Jeg er nødt til at se, hvorvidt den hvide virker meget hvid eller acceptabel hvid…

anna scooterAnna blev glad for sin scooter, som et løbehjul hedder på engelsk. Billedet tog Tim med mobilen og sendte som en MMS, så det blev desværre ikke bedre end som så, men vi var ikke i tvivl om, at Anna var glad.

Nu vi er i nærheden af engelsk, var der en oversættelsesbøf af de mildere i aftenens program om Nordsøens Helte, hvor vi så klip fra et værft, hvor man var ved at bygge en megastor fiskekutter (så stor, at det slet ikke burde være tilladt, hvis I spørger mig… der er problemer nok med overfiskeri i forvejen).
I programmet sagde den engelske fortæller: “… there are six cabins en suite” – man så en gang med tre kahytter på hver side, hvilket dog ikke forhindrede oversætteren i at skrive, at der “er seks kahytter en suite”.
På engelsk betyder rooms en suite, at værelserne hver især har et tilstødende badeværelse. Det blev i øvrigt penslet ud umiddelbart efter i udsendelsen med billeder og det hele, at det var det, det var, men det havde altså ikke fået oversætteren til at studse over de seks kahytter ‘en suite’, som jo på dansk betyder, at de ligger i forlængelse af hinanden.

Nå. Som sagt, det var en af de mindre betydningsfulde fejl, men jeg kan altså bare ikke lade være med at bide mærke i den slags.

32 kommentarer

 1. Føj for den.. godt I ikke nåede at komme med i IKEA køen, hvorfor køber I den ikke bare i den store IKEA i Svågertorp, I kører jo lige forbi hver gang I kører nordpå..?? Det kan endda være prisen er bedre.. 🙂 eller bare den samme, og at du kan få den i den rigitge farve.

  Kommentar af Inge — 8. januar 2011 @ 22:36

  • Inge – den med, at det koster det samme i svenske kroner som i danske, holder ikke rigtig mere… vi har skam checket… sofaen til 2000 DKK koster 3000 SEK, og den beige, som i DK koster 3200 DKK, koster i Sverige 4500 SEK. Med en kurs på omkring 85 kan det ikke betale sig. Men vi køber den nok alligevel i Sverige, hvis køerne altså er mindre derovre 😉

   Kommentar af Ellen — 9. januar 2011 @ 0:13

   • Det er snart ikke danske dollars vi skal snakke om, men svenske.. 🙂 Nej det er rigtigt der er ikke meget at hente mere på kursen..
    Hvis der er udsalg i DK er der nok også REA i SE… med den samme slags kvæg som I har oplevet.. 🙂

    Kommentar af Inge — 9. januar 2011 @ 16:31

    • Ja, kursen bliver bedre og bedre set fra svenskernes side… vores nabo talte altid om ‘svenske pesetas’, men det går åbenbart godt for dem derovre (eller dårligt for os?)
     Vi tror nu alligevel nok, at vi tager den i Svågertorp på fredag, betaler differencen i håbet om, at der ikke er vildt meget kø. Hvis der er, må det bare vente, for ingen af os har den fornødne tålmodighed.

     Kommentar af Ellen — 9. januar 2011 @ 23:11

 2. Ellen – hvis det er IKEA i Gentofte I kørte til:
  http://www.panoramio.com/photo/31874926
  Så kan jeg godt forstå, at I opgav. Næsten hver lørdag kører jeg ad Vangedevej for at dreje til højre til Brogårdsvej. I dag var bilkøen helt forfærdelig. Rigtig mange opgav. Når man ikke har tid på en hverdag er det klogere at prøve fredag efter kl. 17.00.
  Det er altid håbløst om lørdagen, men så slemt som denne lørdag har jeg aldrig set det 🙂

  Kommentar af Søren — 9. januar 2011 @ 1:57

  • Søren – det var i Tåstrup, men det var åbenbart ligegyldigt, hvilken IKEA man havde tænkt sig at gæste i går.
   Ved nærmere eftertanke har vi vist heller aldrig forsøgt os på en lørdag før.
   På fredag efter kl. 17 skulle vi gerne være på vej til Sverige, men hvis 17-reglen også gælder der, burde vi helt klart følge Inges forslag 🙂

   Kommentar af Ellen — 9. januar 2011 @ 9:23

 3. Jeg har Ektorp 3 personers hvid hjemme i stuen og jeg synes ikke at den er for hvid, men den står også op mod en støvet grøn væg og jeg har et Stokholm træbord foran..Jeg er meget glad for min, selvom den selvfølgelig er lidt sart når man har katte…Men fordelen er jo at man så kan spare op til et andet betræk når det hvide ikke dur mere og så vupti har man en ny sofa…Jeg har forresten lige vasket betrækket til siddehynderne, og de blev pæne igen…Den er også let at støvsuge for kattehår, så til 2000 kr er det helt ok med mig…

  Kommentar af Rejen — 9. januar 2011 @ 5:57

  • Annemarie – TAK, det er lige præcis sådan en information, jeg synes er meget nyttig 😀
   Jeg synes du er modig at vælge hvid sofa, når du har ikke-hvide katte, men hvis den er så let at gøre ren… I Sverige burde den kunne holde længe, når her ingen dyr er, og den relativt set bliver brugt meget lidt.

   Kommentar af Ellen — 9. januar 2011 @ 9:27

 4. IKEA er ikke det sted, jeg allerhelst vil være – og da slet ikke på en dag, hvor det vrimler. Jeg ville også have drejet af, kan jeg love dig. Vi bor jo i nærheden af Gentofte IKEA, så HVIS jeg skal, så vælger jeg et godt, halvtomt tidspunkt. For eksempel den sidste time inden lukketid eller den første om morgenen. ALDRIG en lørdag og ALDRIG under udsalg.

  I øvrigt kender jeg sofaen og var ved at købe den sammen med min mor, for vi troede ikke, at hendes gamle sofa kunne være her. Det kunne den så godt alligevel, så vi sparede pengene – men derfor ved jeg, at den er vældig udmærket at sidde i. Jeg ville bare ikke købe den i hvid, for dels er det så frygtelig upraktisk og dels skal jeg helst have farver på… 😉

  Kommentar af Mia Folkmann — 9. januar 2011 @ 10:02

  • Mia – jeg kan godt lide en gang imellem at gå rundt og lade mig inspirere i IKEA, men selvfølgelig ikke i sådant et mylder.
   At vi valgte i går skyldes mest, at vi ikke lige tænkte os om 🙂

   Jeg holder også meget af farver, men efterhånden som jeg bliver ældre, skal jeg helst have mine rum lysere og lysere, og at den nye stue i Sverige skal fremstå som meget lys, er John og jeg enige om. Om sofaen bliver helt hvid, er dog ikke afklaret endnu, men en pangfarve bliver det i hvert fald ikke 🙂

   Kommentar af Ellen — 9. januar 2011 @ 12:02

 5. Hvis den hvide sofa koster 2000, og nyt betræk koster 800, så bliver det sådan cirkus 2800 for en hvid sofa med beige betræk. Tog jeg helt fejl, eller mangler der et par oplysninger? Bortset fra det, både hos Lauritz.com og Bruun-Rasmussen har jeg fundet møbler af bedre kvalitet, der både er billigere og pænere. Vi har ikke handlet hos Ikea siden vi købte køkkenelementer i Anker Jørgensens dage, da momsen var nedsat. Tar man som ejer af en svensk herregård ikke på Torp-salu, eller hvad garagesalg nu hedder? Lige som hos Emil i Lønneberg holder svenskerne jo stadig den slags loppemarkeder, når de rejser fra gården. De averteres i den lokale avis, har jeg ladet mig fortælle.
  Mht bøffer, hvad ville du sige til følgende, fra en indkaldelse her til nytår:
  “Undersøgelsen er en skanning af hjertet, som er helt smertefri og varer ca. 30 minutter.”
  Jeg havde ærligt talt håbet, mit hjerte ville vare bare lidt længere. Desuden beholdt de mig natten over, og stak en masse nåle og andet grimt i mig, så jeg truede min ellers søde kontaktsygeplejerske med at klage over uoverenstemmelsen mellem indkaldelsens ordlyd og de faktiske forhold. Resultatet var, at overlægen næste dag smed mig ud. 😉

  Kommentar af AagePK — 9. januar 2011 @ 10:36

  • Aage – du tager ikke fejl; den konklusion nåede jeg også, men er lige så skeptisk som dig… der må stikke noget under. Jeg har også lidt svært ved at se hvordan man kan skifte stoffet på det af sofaen, der ikke er hynder.
   Der er masser af loppiser i Sverige, men nu har vi set på overtagne eller arvede møbler i Sverige i 14 år og er helt enige om, at nu må der nyt til – i det omfang, det passer i stilen, og det gør denne sofa. Spisebordet er jo ikke nyt, men passer perfekt ind og kræver ‘bare’ noget arbejde.

   Der er visse steder, man helst vil smides ud fra, og dette var nok et af dem 😉
   Derfor kunne de nu godt få checket, at ordlyden i sådan et skriv er i overensstemmelse med dansk retskrivning 🙂

   Kommentar af Ellen — 9. januar 2011 @ 12:07

   • Hos Lauritz.com i Aarhus står en ny sofa, med råhvidt læderbetræk varenr. 2106638. Pris pt 600 kr, sjh (såvidt jeg husker), men det kan jo stige, og så kommer der løgn og omkostninger til. Men der er også 2 nye, men i stof, hos Lauritz.com i Roskilde.
    De fleste betræk er i dag monterede med lynlås, det er et spørgsmål om at gøre produktionen så let at montere for de ufaglærte, det sparer på løn til faglærte.

    Kommentar af AagePK — 9. januar 2011 @ 15:09

    • Det var godt nok billigt, men jeg flytter ikke frivilligt en lædersofa ind i mit hus – og slet ikke til Sverige, men det kunne du jo ikke vide 🙂
     Man kunne selvfølgelig altid kigge på de de andre sofaer du nævner, men det er en gammel drøm, der er ved at gå i opfyldelse her, og jeg har en ret fastlåst ide om, hvordan den sofa skal se ud…

     Kommentar af Ellen — 9. januar 2011 @ 15:21

 6. Her er der kø i Ikea uden udsalg, så jeg tør slet ikke tænke på, hvordan der ser ud med udsalg. Forresten tror jeg da at en beige kan være lige så sart som en hvid, hvis det er det du tænker på. God søndag!

  Kommentar af Lene — 9. januar 2011 @ 11:01

  • Lene – helt enig – beige er ikke mindre sart end hvid – jeg tænker udelukkende på effekten af farven 🙂
   Det er sjovt at høre, at IKEA er så populært på Mallorca, men du ville være løbet skrigende væk i går, kan jeg forsikre dig 🙂

   Kommentar af Ellen — 9. januar 2011 @ 12:11

 7. Man skal være varsom med tidspunktet for opsøgning af nutidens hellige haller. Jeg flygter også.
  Berlingske diverterer atter med skamrose i den nymodens betydning, idet en dansk tapetdesigner har succes i Frankrig og hun er skamrost af New York Times. Til stadighed forunderligt at skam er positivt, men det har vi jo talt om før.
  Håber I får et passende siddemøbel.

  Kommentar af Jørgen Carlsen — 9. januar 2011 @ 11:32

  • Jørgen – ja, flygte os som flygte kan… og vil…
   Der er vist ingen tvivl om, at skamrose er et af de ord, der er ved at skifte betydning, lige som bjørnetjeneste og forfordele, men også jeg undrer mig over, at man ikke undrer sig over ordets rod. Eller hvordan man kan tro, at ‘godt og vel’ kan betyde ‘mindre end’ – der er ikke meget logik indblandet her 🙂
   Jeg er helt sikker på, at vi nok skal få den sofa, vi vil have.

   Kommentar af Ellen — 9. januar 2011 @ 12:17

 8. Det er nærmest uforståeligt med prisforskellen på de tre sofaer, med mindre stoffet ikke er det samme. En beige burde være billigst, da det må koste en del at blege stoffet. Vi har haft en hvid sofa i mange år, og det synes jeg ikke er nemt – men Monsieur havde den, da vi flyttede sammen, og endelig for få år siden lykkedes det mig at smide den ud 😉

  Kommentar af Madame — 9. januar 2011 @ 14:57

  • Madame, som jeg læser det, er det helt samme stof, bare forskellige farver – det må have noget med efterspørgslen og/eller populariteten at gære.
   Det må have været meget besværligt med katte og en hvid sofa – godt du fik den smidt ud. Jeg fik også forholdsvis hurtigt udskiftet Johns lædermøbler for mange, mange år siden – det kan jeg bare ikke med – for koldt om vinteren og for klistret om sommeren, adr 😉

   Kommentar af Ellen — 9. januar 2011 @ 15:23

 9. Jeg studsede over, at I valgte en lokal Ikea, hvorfor ikke en svensk? Åh undskyld, jeg ser i svarene, at der er en rigtig god forklaring på det. Men i hvert fald så virker det totalt ulogisk for mig med de priser, gad vide hvordan det hænger sammen?
  Men i hvert fald er det en umådelig skøn sofa, jeg kan lige forestille mig at putte mig ned i den, med et tykt tæppe, the, en god bog og den dejlige ro der må være i de svenske skove ☺.
  Jeg har prøvet et lignende Ikea besøg for nogle måneder siden, de reklamerer med morgenmad til 1 € og da jeg skulle til Ikea, tænkte jeg at jeg ville slå 2 fluer med et smæk. Det endte med absolut ingen morgenmad og alle de smutveje, som jeg overhovedet kunne finde i forretningen, idet klovnen (mig) ikke lige havde tænkt på, at der var fridag i Belgien og det halve af landets indbyggere havde valgt at tilbringe fridagen i Ikea/Breda.
  En god aften til jer.

  Kommentar af Annette (Holland) — 9. januar 2011 @ 18:55

  • Annette – haha, så er vi to i ikke-rigtig-tænke-sig-om-inden-vi-tager-i-IKEA-klubben 🙂
   Angående priserne, så var det bare for et par år siden sådan, at tingene kostede det samme i kroner i Danmark og i Sverige, hvilket vil sige, at det pga. kursdifferencen var en rigtig god forretning for danskerne at købe tingene i Sverige. Men det er desværre slut med det.
   Det er lidt af et regnearbejde, når vi skal købe til huset i Sverige, for selv om det er billigere i DK, skal vi så tage højde for, om vi kan have tingene i bilen, eller der skal en trailer med derop – sådan en koster ikke gratis at tage med over broen 😉
   Og ja… vi har helt de samme tanker om den sofa, kan jeg se…

   Kommentar af Ellen — 9. januar 2011 @ 23:06

 10. Åh, det Ikea helvede en lørdag. Jeg sætter ikke mine ben der. Men en tirsdag morgen.
  Sådan er vi jo nogen, der er priviligerede.
  Håber du snart får fat i din drømmesofa. En hvid vil sikkert gå fint. Med puder og tæpper i farver, hvis I er til det?

  Kommentar af betty schou — 9. januar 2011 @ 19:42

  • Betty – ja, du er heldig… hvis vi havde mulighed for en tirsdag morgen, kan jeg forsikre dig om, at vi ikke havde forsøgt os med en lørdag 🙂
   Jeg håber på, at hvid er fint, og der kommer netop lidt spræl på med puder og tæpper 🙂

   Kommentar af Ellen — 9. januar 2011 @ 23:13

 11. Ak ja, disse TVundertekstoversættere. Det er ofte under lavmålet.
  Når selv mit -stort set selvlærte- hokuspokusengelskniveau gør mig i stand til at observe tåbeligheder, står det skidt til!!

  Er der mon overhovedet nogen form for kvalitetssikring fra TV-stationernes side?

  Kommentar af Farmer — 10. januar 2011 @ 7:20

  • Farmer – jeg ved det ikke. Jeg tror det ikke; det er sikkert for dyrt. Generelt er teksterne på DR og TV2 såmænd også ret gode, men selvfølgelig er der smuttere her også – dagens eksempel var fra DR2. Bevæger man sig derimod over på lavbudgetkanalerne, hvor man ikke vil betale ret meget til en tekster, ser man meget tydelige eksempler på, at man får hvad man betaler for. Nogle gange tror jeg, det er en 7.klasseelev, de har sat til at oversætte. F.eks. at man konsekvent kan oversætte ‘sowing machine’ til symaskine, når billedet med al ønskelig tydelighed viser en såmaskine på arbejde i en mark. Symaskine hedder sewing machine, og det burde enhver, der kalder sig oversætter, vide. Under alle omstændigheder har man vel lov til at slå hjernen til, mens man arbejder 🙂

   Kommentar af Ellen — 10. januar 2011 @ 7:46

   • Men sewage betyder til gengæld hverken syalder eller sytøj, slet ikke noget med at sy, det er da morsomt, ikk’?

    Kommentar af AagePK — 10. januar 2011 @ 21:37

    • Haha – ja, sproget – eller sprogene – har mange finurligheder, som ikke altid er lige logiske 🙂

     Kommentar af Ellen — 10. januar 2011 @ 22:03

 12. Jeg kan så fortælle, at jeg var i IKEA (Gentofte) i lørdags – kl. 12.00 – næsten frivilligt. Der var LAAAAAANG kø og MAAAAAANGE mennesker. Men når nu yngstedatteren lige er flyttet hjemmefra og syntes, det kunne være så hyggeligt, at vi tog i IKEA sammen (og nåede at blive fortørnet over at jeg mest troede, det var min tegnebog, hun ville hygge sig med….), så følger moderen da selvfølgelig med. Vi mønstrede AL vores tålmodighed og fandt både p-plads og de ønskede ting – og havde en rigtig hyggelig dag.
  Jeg håber, du får din flotte sofa til Sverige snarest.

  Kommentar af conny — 10. januar 2011 @ 12:19

  • Conny – respekt! Men du har da så ganske ret i, at når det gælder de kære børn, er man villig til det mest utrolige for deres skyld – og tænk: det stopper aldrig 🙂
   Du må nu alligevel være et meget tålmodigt menneske 😉
   Vi forsøger os i Svågertorp på fredag…

   Kommentar af Ellen — 10. januar 2011 @ 13:13

 13. Hej, Jeg har selv haft kig på en Ektorp sofa her i Barcelona. Jeg er faldet for den grå… Den hvide vil ikke holde længe her.
  Lige som info. kan jeg oplyse at stoffet IKKE er det samme… Hvid er 100% Bomuld hvor den Beige er 40% bomuld, 20% hør, 20% viskose, 20% polyester hvor af sikkert også prisforskellen… du kan se forskellen på Ikeas hjemmeside. 😉

  Her i Barcelona tager man heller ikke i IKEA under udsalg med mindre end man virkelig ikke har andet at lave… og virkelig brænder for at komme af med sine penge og slet slet ikke har noget i mod puffen og kø kultur…

  Kommentar af Annette i Barcelona — 10. januar 2011 @ 13:22

  • Annette – tak for info. Jeg kan åbenbart ikke læse indenad mere, for jeg havde kigget mig omkring på hjemmesiden for at prøve at forstå den prisforskel. Det er da godt, der er andre der kan finde ud af det, så 🙂
   Det er da også en lækker sofa, den Ektorp 😉
   Det er da utroligt, så populær IKEA er i Spanien – jeg tænker på Lenes udmelding fra Mallorca om kødannelser der også…

   Kommentar af Ellen — 10. januar 2011 @ 13:27


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.