Hos Mommer

12. oktober 2010

Flere gallakjoler

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 22:10
Tags: ,

Bente leverede forleden et indlæg om sin søde teenagedatters hjemmedesignede og -syede gallakjole til en ungdomsskolefest. Samme datter deltager nu i et gallakjolekursus og skal selvfølgelig selv sy sin kjole til den store gallafest i 2011. Det er så imponerende, at de gider og at de har tid til at gå så højt op i noget, mange sikkert vil mene er aldeles uden betydning.
Det er ikke uden betydning, for man husker det resten af sit liv, og indlægget fik lynhurtigt mine tanker tilbage i tiden, både til min egen galla-gymnasiefest for 1000 år siden og til de gallafester i lidt nyere tid, hvortil Charlotte selv syede sine kjoler. Det er en meget stor aften, hvor alle sejl bliver sat til; med højt hår og det hele…

‘For 1000 år siden’ var for mit vedkommende i 1971 – før kameraets opfindelse 😉 – og vi dansede The Lanciers – gør nogen mon det endnu ved disse gallafester? Jeg ved, at man gjorde i 1994, men det er såmænd også ved at være en del år siden…
Den røde kjole var fra 2. g; den sølvfarvede var 3. g-kjolen. Man aner et delvist genbrug af halsudmykningen. Og lidt optimering af reolsystemets moduler…

Gallafest 1993 Gallafest 1994

POUL 75 ÅR-1995Til højre en anden udgave af en 18-årig Charlotte iført en mere beskeden kreation til sin morfars 75-års fødselsdag. Han var ikke helt tilfreds med disse lange kjoler, for han synes, at pige/kvindeben er så dejligt at se på. I sin tale til ham sagde C, at hun havde forstået budskabet og at det derfor udelukkende var for hans skyld, at slidsen startede så højt oppe.
Charlottes mor er i lånte fjer… det var dengang hun var pænt slank, akkeja akkeja… det er 15 år siden, kan den kvikke læser regne ud.
Brillerne og frisuren var da aldeles skrækkelige dengang, men det ændrer jo ikke en pind at svælge i det. Det er trods alt bedre end kassebukser. Alt andet er pænere end kassebukser…

Herunder ses på én gang seks af Cs kjoler ved vel nok temmelig mange kvinders største gallafest af dem alle: Brylluppet.
Hun havde syet både brudekjole med tilhørende kirke-anstændighedsjakke, moderens og de fire brudepigers kjoler. Det tog lidt tid… det skulle være ægte bespoke tailoring, så der var taget mål af hver enkelt af pigerne for at tage tilbørligt hensyn til skulderbredde, ærmelængde, brystplacering, taljeditto og benlængde.  
Jeg er ked af, at billedet ikke viser mit syrenfarvede outfit bedre, for det var temmelig unikt: lange, vide blondebukser inde under kjoledelen, hvis venstre ærme så ‘normalt’ ud og var lavet af samme indfarvede blondestof som bukserne, og hvis højre ærme nærmest kan sammenlignes med et 80’er flagermusærme. Det var et Hardy Amies-design, som ville have kostet mig trekvart formue, hvis jeg havde skullet betale for det. 
(Hun ordinerede helt flade ballerinasko til brudepigerne, fordi hun selv er så lille – C har højhælede sko på – det har de fire piger ikke 🙂 )

CHARLOTTE-TIM BRYLLUP-2004

Er du med på Bentes ide, som vi her laver om til en leg? Vis os din egen største gallakjole eller din alle tiders yndlingskjole*). Måske en datters. En søsters. En du har lånt eller syet eller blot drømt om… kom frem og fortæl om kjolen i dit liv, hvad enten den blev virkeliggjort eller er forblevet en drøm.

*)Yndlingskjole. Det er med d. En yngling med g betyder en ung mand, hvorved en ynglingskjole vil føre os over i transvestitternes univers…

18 kommentarer

 1. Hvor er hun dygtig din datter,det er da rigtigt flot at hun havde overskud til at sy selv….og flotte farver på kjolerne til brylluppet….dygtig pige du har…

  Kommentar af Rejen — 13. oktober 2010 @ 8:34

 2. Annemarie – tak… i dag er hun uddannet og professionel i udi skrædderiet, men interessen startede da hun var 11 🙂

  Kommentar af Ellen — 13. oktober 2010 @ 9:01

 3. Wauw – hvilke outfits! Det er da en rigtig god idé, at du har lavet gallakjolevisningen om til en blogleg :-).

  Selv har jeg aldrig været i gallakjole (ud over til en amatørteaterforestilling i start-80’erne), end ikke til mine bryllupper, der begge var formiddagsbryllupper. Til det første (i 1985) havde jeg min daværende svigermors hjemmesyede (hun var dameskrædder) todelte broderie anglaise-kjole på (den gik til knæet). Til det på rådhuset for fem år siden var valget faldet på en silketunika fra NoaNoa. Men det er der nu ikke noget, der er blevet mindre festligt af :-).

  Jo, man danser stadig lancier – i hvert fald på min datters gymnasium. Jeg har i øvrigt lige sendt hende et link til dit indlæg – jeg er sikker på, hun gerne vil se Charlottes flotte kjoler!

  Kommentar af Bente — 13. oktober 2010 @ 9:04

  • Bente – æren tilfalder helt dig – nu må vi se, om der er andre der vil lege med 🙂
   Det er sjovt, hvorledes ordet ‘hjemmesyet’ let får en negativ klang… det er jo rent faktisk i de fleste tilfælde langt mere eksklusivt end stangtøj. Jeg ville meget gerne se et billede af dig i dine bryllups-outfits, for de lyder begge rigtig flotte – skal vi udvide eller ændre legen lidt? 😉

   Herligt, at man stadig danser lancier – jeg husker det som en særdeles underholdende dans.

   Kommentar af Ellen — 13. oktober 2010 @ 9:14

 4. Wauuu en perlerække af smukke kjoler, jeg må ha’ tjekket de gamle billeder ud når jeg kommer hjem, er sikker på at der findes et par gallekjoler i arkiverne.. God ide..:-) Jeg tror i øvrigt at de stadig danser lancier til gallafesterne rundt omkring på gymnasierne..

  Kommentar af inge — 13. oktober 2010 @ 10:42

  • Inge – jah, kom endelig med nogle af dine store skrud; det kunne være hyggeligt at se 🙂
   Bentes datter danser i hvert fald lancier, kunne vi læse… det kan da godt være, at det stadig er en tradition på mange af gymnasierne.

   Kommentar af Ellen — 13. oktober 2010 @ 12:00

 5. Gallakjolerne i forbindelse med brylluppet, har været en stor mundfuld på én gang, selvom C er proffessionel. I ser hamrende godt ud alle sammen. Jeg smutter en tur i arkivet og ser hvad jeg kan finde.

  Kommentar af Pia — 13. oktober 2010 @ 21:03

  • Pia – det var en stor mundfuld, som vist kostede nogle næsten søvnløse nætter, da tiden var ved at blive kritisk 🙂
   Ja, du må i arkiverne – glæder mig til at se, hvad du kommer med.

   Kommentar af Ellen — 13. oktober 2010 @ 21:17

 6. Sikke flotte kjoler – og kvinder 🙂 God ide med kjole-blog.

  Kommentar af intetnytundersolen — 14. oktober 2010 @ 7:17

  • Marianne – hehe… tak… er du med, mon? 🙂

   Kommentar af Ellen — 14. oktober 2010 @ 7:35

   • Jeg kigger i gamle fotos og ser om jeg har kjolebilleder, så er jeg med 🙂

    Kommentar af intetnytundersolen — 14. oktober 2010 @ 9:58

    • Glæder mig… 🙂

     Kommentar af Ellen — 14. oktober 2010 @ 14:57

 7. Jeg kan faktisk slet ikke erindre, at vi havde gallafester i gymnasietiden – måske har jeg bare ikke været med?
  Men vi havde mindre formelle fester, og der dansede vi altid Les Lanciers – det var jo en gammel og traditionsrig skole.

  Men jeg har aldrig været meget for lange kjoler – det er først de sidste par år, at jeg har turdet iføre mig en og have det behageligt med det 🙂
  Så desværre ingen billeder fra mig – men jeg er imponeneret over Charlottes talenter.

  Kommentar af Nille — 18. oktober 2010 @ 12:46

  • Nille – det tror jeg da næsten, der må have været, når der var helt tilbage i min gymnasietid 🙂 Men hvis ikke de har haft din interesse, så…
   Og talenter og/eller interesser er heldigvis forskellige – du har dog sikkert altid været smuk i lange kjoler, selv om du har været den sidste til at opdage det 😉

   Kommentar af Ellen — 18. oktober 2010 @ 22:35

 8. Nix, Mommer, det får du mig altså ikke til; I ville heller ikke bryde jer om synet, er jeg sikker på!
  Men min datter dansede da også les Lanciers på Nyborg gymnasium, og det er altså efter årtusindeskifte, og, hvis jeg ikke husker helt forkert, i hjemmesyet lang kjole. Det gjorde hun i det hele meget i dengang, altså at sy sit eget tøj. F eks nederdel af Søstrene Grenes bæreposer, og den slags. Til den røde postuniform, hendes fader købte til hende på loppetorvet ved Frederiksberg rådhus. Et syn for guder, kan jeg love dig. Det var til en fernisage i Møstings Hus, Jytte Hilden blev godt nok hylet ud af den.

  Kommentar af AagePK — 18. oktober 2010 @ 23:12

  • AagePK – efter den beskrivelse tror jeg gerne, at selv Jytte Hilden må have fundet sin overmand 😀
   Det er så fint, at dansetraditionen holdes i hævd – det er i mine øjne ikke alt, der skal kasseres, bare fordi det er gammelt.
   Og… jo! Jeg er helt sikker på, at jeg ville stornyde at se dig i gallakjole…

   Kommentar af Ellen — 18. oktober 2010 @ 23:31

 9. Jo, jo der danses skal stadig The Lanciers ude i det ganske land. Gallafesterne er rigtig stort og der er forbavsende mange der gør rigtig, rigtig meget ud af denne store dag. Har været så heldig at betjene mange af de smukke unge damer, og de går virkelig meget op i det.

  Kommentar af Charlotte — 24. oktober 2010 @ 13:09

  • Charlotte – velkommen til dig 🙂 det er hyggeligt med endnu en kjoleinteresseret Charlotte.
   Jeg har kigget på dit site og er forundret både over dit flotte udvalg og dine meget lave priser for kjolerne… hvordan i alverden kan du gøre det så billigt? Min Charlotte syr også for andre; herunder gallakjoler, men det tager hende 14 dage at sy en af de store, så det er ikke svært at regne ud, at hun ikke kan sælge den for 2000 kr. eller endda mindre.

   Kommentar af Ellen — 24. oktober 2010 @ 14:08


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.