Hos Mommer

10. august 2010

Man bliver så klog af ‘Torpare’

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 20:51
Tags: , ,

‘Torpare’ er et tidsskrift, jeg har nævnt før, og som vi abonnerer på for at blive lidt klogere på livet og naturen i Sverige. Det bliver vi også hver gang det kommer. Det var her, vi skulle lære, at de nærmeste bjørne kan risikere at befinde sig kun 70 km fra vores sted.

MårhundI det seneste nummer er der en artikel om mårhunden, som er ved at blive en plage i Sverige, og der er kræfter i gang for at bekæmpe den. Hmmm. Jeg vidste ikke engang, at der eksisterer et dyr, der hed mårhund…
Artiklen indleder med ordene: Det sker igen og igen for os mennesker. Vi indfører et dyr for kødets, pelsens, eller jagtens skyld, og så mister vi herredømmet over det.

Hvor er vi dog dumme.
Det er tilsyneladende ellers en meget sød lille fætter, som mest af alt minder om en vaskebjørn. Som altid er akvarellen begået af dygtige Ole Andersen.

Da jeg nåede over til hussalgsannoncerne, fik en af dem mig til at tabe underkæben: Man kan i Glimåkra, som ligger meget tæt på vores ødegård, erhverve sig et 3-plans helårshus fra 1956 på 170 m2, med ny garage, altan på 1. sal, brændeovn, overdækket terrasse, 1100 m2 grund, tæt på skov og busstop.  
Og nu kommer det, der gør ondt: Dette hus kan erhverves for 320000 gode danske kroner. Til den pris skulle der vist stadig være økonomi til at indrette huset som man vil have det… Var det ikke noget? De er kun små to timers kørsel til København, og hvis man kan arbejde hjemmefra et par dage eller tre om ugen…

20 kommentarer

 1. Det er godt nok ulideligt billigt for det hus! Men … jeg springer lige over – for det er godt nok også langt væk :-).

  P.S. Nej, jeg havde heller aldrig hørt om en mårhund før.

  Kommentar af Bente — 10. august 2010 @ 20:59

  • Bente – det er det desværre… både meget billigt og for langt væk – du arbejder vel ellers mest hjemmefra, men det gør din mand nok ikke…
   PS: Der skal såmænd nok vise sig at være endnu flere end os to 😉

   Kommentar af Ellen — 10. august 2010 @ 21:03

 2. Sig det endelig ikke til min John! Han er MEGET let at overtale til at flytte til Sverige (det er vist også noget med billige biler og autocampere…). Min mor og jeg fandt for nogen tid siden et helt utroligt hus med en vidunderskøn have – det var nærmest en gul mini-herregård med alskens gamle detaljer. Så smuk, så smuk! Til lidt under en million D.kr. Vi turde slet ikke nævne det, for så var John begyndt at pakke med det samme. Men måske er det bare mig, der er dum, når jeg ikke helt har lyst til at kaste mig ud i DET eventyr også. Jeg synes, at England må være eventyr nok… 🙂

  Kommentar af Mia Folkmann — 10. august 2010 @ 21:46

  • Mia – det er er da også fristende… jamen tænk bare: i Sverige kan man få et stort hus og en autocamper for, hvad autocamperen alene koster herhjemme.
   Selvfølgelig er du ikke dum, og det er svært at rive sine rødder op; specielt når man har visse familiære forpligtelser. Eller en arbejdsplads, man indtil videre ikke rigtig kan leve uden.
   Men hvis ikke det… ja, så havde John (min 😉 ) og jeg temmelig sikkert gjort det i en periode på måske 10 år. Så længe, vi var i stand til at ture rundt i en autocamper.

   Kommentar af Ellen — 11. august 2010 @ 9:37

 3. En mårhund..!!! kender ikke den hund, mon den kan tæmmes og holdes som husdyr…?? eller er det mår der er den fremherskende del i dyret.. 🙂
  Det lyder godt nok billigt det hus, er det virkelig det leje huspriserne ligger i hos jer.. I Höör er priserne noget højere.. stadig billigere end DK, men slet ikke så billigt som det du har fundet. Vi har knap en time til Malmø i bil og tog, der bor flere i vores område som pendler til Malmø, måske presser det prisen noget op.

  Kommentar af Inge — 11. august 2010 @ 10:10

  • Inge – det nævnte hus er ekstremt billigt, men generelt er det billigere hos os end hos jer; sikkert pga. den ekstra times kørsel der er fra Höör til os.
   Mårhund er meget mere hund end mår, fordi den kan ikke klatre, og dens latinske navn Nyctereutes procyonoides betyder frit oversat ‘hunden, der færdes om natten’. Historien melder ikke noget om, hvorvidt den kan tæmmes, men eftersom det er et natdyr, er det næppe heller interessant… Den hedder racoon dog på engelsk – og en racoon er en vaskebjørn. Så er ringen sluttet 😉

   Kommentar af Ellen — 11. august 2010 @ 10:57

 4. Invasive (indførte) arter er et stort problem. Minken og vaskebjørnen udkonkurrerer nemt lokale rovdyr. Mange svømmefugle bygger deres reder uden for danske rovdyrs rækkevidde. Desværre er de to banditter glimrende svømmere.
  Bjørnekloen er et stygt eksempel på en invasiv art.
  Kaninerne blev indført i Australien for at have et jagtbytte. De ynglede, nå ja, som kaniner og blev snart en stor plage. Så indførte man rovdyr, som var kaninens fjender……. Det gik også grumme galt!
  På positivsiden kan fasanen nævnes.

  Kommentar af Rimkogeren — 11. august 2010 @ 10:49

  • Rimkoger – så sandt, så sandt, og ja, hvem kender ikke historien om de vilde kaniner i Australien?
   Dine eksempler er rigtig gode, og den sidst ankomne invasive dyreart i DK er vel den iberiske skovsnegl, som ingen naturlige fjender har her i riget.
   Jeg vidste ikke, at fasanen var indført… det er selvfølgelig en flot fugl at jage.

   Kommentar af Ellen — 11. august 2010 @ 11:02

 5. Min søn har spurgt mig hvorfor jeg ikke køber sådan en ejendom. Jeg skal undersøge, hvordan min økonomi ville være. Du har fuldstændig ret, det er en lav pris og ejendommene behøver ikke at være forfaldne eller meget misligholdte ifølge mine sonderinger.

  Kommentar af Donald — 11. august 2010 @ 12:55

  • Donald – nej, slet ikke forfaldne. Man kan snildt få rigtig meget for pengene, når man køber hus i Sverige. Selvfølgelig skal du længere væk end Malmö og omegn, selvfølgelig skal du undersøge det hele til bunds, og du skal på den anden side af Øresund nogle gange for at kigge, men jeg tror bestemt, at det er ulejligheden værd 🙂

   Kommentar af Ellen — 11. august 2010 @ 13:10

 6. Mod den iberiske skovsnegl virker det fint med vinbjergsnegle, premiér Crú, de æder æggene, vi har aldrig nået at få de spanske indenfor havelågen.
  Men hvem er det nu, der arrangerer de der invasioner? Rigtigt gættet: menneskene, nok den farligste af de invasive.
  Det sidste er gensplejsning: ihh, hvor er vi kloge, vi kan gensplejse os ud af alle problemer, ikk’? Nej, de fjolser aner ikke, hvad de har fat i, og de undersøger ikke sammenhængene tilbunds, før de skal lave penge på det. Engelske og svenske forskere i forening har påvist, at der er uendelig stor forskel på, om genmanipulationen går på genet fra ægcellen, eller om det foretages på genet fra sædcellen. Det har man påvist bl.a. via fejlernærings-sygdomme i Övre Kalix, hvor efterkommere af piger, der var udsat for hungersnød i fostertilstanden, hvor ægcellerne dannes, havde andre sygdomme end efterkommere af drenge, der var udsat for det samme i puberteten, hvor sædcellerne dannes.
  Men hvor ligger det hus? Vi skal via Sverige til Finland om føje tid, det kunne da være interessant at se på.

  Kommentar af AagePK — 11. august 2010 @ 14:17

  • AagePK – det med vinbjergsneglene burde da videregives i samtlige medier på landsplan, og det kan kun gå for langsomt… eller er det bare mig, som ikke vidste det?
   Gensplejsning er en kompleks affære, som rigtig mange (der bestemt ikke er fjolser – det er kun os andre og især pressen, der løber med mindre end halve vinde) ved rigtig meget om, og som er fantistisk, når det gælder massefremstilling af ellers meget dyr medicin. Tænk bare på de meget billigere vacciner, der skal bruges i store mængder i tredjeverdenslandene, man kan producere.
   Når det gælder gensplejsning på mennesker, er der meget langt endnu, før vi ved nok, men det er da fint at der forskes.
   Det er ikke kun sort eller hvidt, og jeg kan sagtens se fordelene ved de rekombinante teknikker.

   Jeg ved ikke, hvor huset ligger, udover at det som nævnt ligger i den lille by Glimåkra. Det var kun angivet et telefonnummer, så man er i gang med at sælge det privat.

   Kommentar af Ellen — 11. august 2010 @ 15:21

   • Det med sneglene blev nævnt i en tv-udsendelse, og så forstod jeg bedre, hvorfor vi af alle slap fri.Desværre er loven så viseligt indrettet, at man ikke må indsamle danske vinbjergsnegle, hvor de findes fra tidernes morgen, og så udsætte dem i sin have; derfor er alle sneglefarme basseret på importerede polske vinbjergsnegle.
    Kan du huske Contergan/Thalidomid-skandalen? Med de deformerede arme og ben? Problemet var, at når man producerer stoffet, kan der opstå 2 former, efter molekyleopbygningen kaldet l- og r-Thalidomid, venstre-og højredrejet. Den ene er en guds velsignelse indenfor kræft-bekæmpelse og andet, den anden en forbandelse med de kendte spædbørn til følge.
    Det har vist sig, at det samme sker indenfor gensplejsning. Vi har jo gener for arveanlæg fra far og mor. Når vi tager et gen fra en celle for at “berige” det, kan vi ikke være sikker på, hvilket gen vi får fat i : og derfor er der to muligheder i den senere arvegang. Det var det, svenskerne og englænderne ved et tilfælde fandt ud af.
    Monsanto, i ejerkredsen er bl.a. Bush, Cheney og Rumsfeld, har været gode til at holde de negative bivirkninger skjult: for soya-bønners vedkommende problemet med den naturlige allergene effekt, der i Monsantos udgave ikke kan fjernes ved almindelig varmebehandling som før. Og i Argentina er store områder nu udyrkelige, fordi man er oppe på 10-fold Round-up-behov i forhold til begyndelsen.
    A propos vacciner: det var samme ejerkreds bag sidste vinters influenza-vaccine, som der jo aldrig blev brug for; men vor regering accepterede en ansvarsfraskrivelse mht bivirkninger.

    Kommentar af AagePK — 11. august 2010 @ 16:44

    • For at starte bagfra: det ville enhver regering have gjort, og det var at vælge mellem pest og kolera – massehysteriet var enormt, takket være pressen. Igen.
     Round-up er noget lort og skulle forbydes på verdensplan. Punktum.
     Jeg kan sagtens huske Thalidomidskandalen – det var den, der fik FDA til at træde i karakter i USA. Og pga. samme FDA, at vi andre uden for USA stadig den dag i dag ‘lider’, fordi FDA har alt for meget at skulle have sagt, også uden for USA, bare fordi de selv har nogle storsvindlere inden for egne rammer.
     Jeg arbejder i en farmaceutisk virksomhed, så jeg har det tæt på. Ifølge FDA er man skyldig, til andet er bevist, og pr. definition (FDAs) snyder ALLE medarbejdere i en farmaceutisk virksomhed, så vandet driver af dem, hvorfor der skal være kontrol af kontrol af kontrollen.
     Nå, det var en helt anden historie, men USAs dobbeltmoral (også her) kan i den grad få mig op af stolen 🙂
     Undskyld, I ‘private’ amerikanere, der læser dette, men jeg har så dårlige erfaringer med FDA og medicinalbrancen derovre).

     Kommentar af Ellen — 11. august 2010 @ 17:00

     • Konen min er farmakonom, jeg har en fortid som stud med, men fandt ud af, at min mad skal være min medicin, og min medicin skal være min mad. Datteren har så taget over, og læser med. i 6 semester. Mine søskende og svigerinder er sygeplejersker, og der er andre læger i nærmeste familie. Kan du forestille dig familiesammenkomsterne?
      😉

      Kommentar af AagePK — 12. august 2010 @ 9:36

      • Pyha! Ja det kan jeg godt… I må søreme se at få nogen inden for dørene, der ser det lidt fra den anden side, og måske har en god fornemmelse for hvad der i dag kræves for at få et nyt lægemiddel godkendt 🙂
       Der er brådne kar alle steder, men uanset hvor få der er af dem, er det altid dem, man hører om – succeshistorier er ikke godt pressemateriale. Jeg siger ikke, at svindel ikke skal offentliggøres – jeg mangler bare sommetider at få sat tingene lidt i relief…

       Kommentar af Ellen — 12. august 2010 @ 11:17

 7. Utroligt, at fast ejendom kan erhverves til den pris i Sverige.
  Mårhund? Den er også et totalt ukendt begreb for mig, men sød er den ☺.
  Huha, der er stille på matriklet, er der ikke? Jeg har altid en dobbelt følelse når min lille familie fra DK har været her, jeg savner dem dybt ind i hjertet, men på den anden side set, så nyder jeg også stilheden og roen.

  Kommentar af Annette (Holland) — 11. august 2010 @ 14:34

  • Annette – jow, det er billigt.
   Her er tavst og meget stille. Jeg savner dem allerede, men… mellem os to, så har jeg det lige som dig og nyder også roen og stilheden. Jeg elsker at have dem her, men med vores lille hus er otte dage vist nok for os allesammen – måske lige undtaget børnene – de ville ikke hjem igen 🙂

   Kommentar af Ellen — 11. august 2010 @ 15:25

 8. Det er sjovt, for det er anden gang i løbet af ganske kort tid, jeg er stødt på navnet “mårhund”. Jeg har ellers levet næsten 56 år uden at støde på det, men nu synes de at være over det hele. Det er godt nok utroligt billigt for det hus. En fjern bekendt af mig fortalte, at han og hans kone havde købt en moderne luksusvilla i en “gläsbygd” og fået den for en slik, fordi den fabrik, der lå der, lukkede. De bor på Sjælland og bruger stedet som sommerhus, så sådan kan man også betragte begrebet “ødegård”.

  Kommentar af Henny — 11. august 2010 @ 14:40

  • Henny – det er forbløffende ofte sådan, at inden for 48 timer efter, man har mødt et nyt ord, støder på det igen. Jeg har prøvet det mange, mange gange.
   ‘Ødegård’ er vist sommetider bare et synonym for en bolig i Sverige 😉
   Det er slet ikke umuligt at finde den slags tilbud, du beskriver, og som jeg skrev tidligere, får man meget for pengene derovre. Vi kører ofte forbi en flot, ubeboet direktørbolig til et nedlagt savværk. Den er ikke solgt, men jeg ved ikke, hvad den koster.

   Kommentar af Ellen — 11. august 2010 @ 15:31


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.