Det griber om sig, ja det gør så. Vi vidste godt, det var et stort arbejde, vi var begyndt på. Vi var også en lille smule forberedte på, at det nok skulle vise sig større end først antaget – det gør den slags projekter næsten altid.
Og for pokker da nok, hvor det holder stik.
Vi havde et nogenlunde hvidt, men lidt underligt loft i stuen… det var blødt og det bulede lidt hist og pist. Da mænnerne demonterede vægge i stor stil sidste weekend, gik loftet ganske enkelt i stykker, og da Jimmy (tømreren) kiggede forbi af anden årsag, kunne han forklare, at det var spændpap: Man gjorde et stort stykke pap vådt og sømmede det fast. Når det tørrede, trak det sig sammen og lignede et pænt, fladt loft, som man lige kunne male hvidt. Det havde man så gjort for mange år siden. Spændpap hedder (på samme tid frækt og uskyldigt fedtmuleagtigt) förhydningspapp på svensk. Hvad man dog ikke lærer… Jeg er simpelthen snart klar til at forsvare en PhD i svenske lofter…
Inden under förhydningspappet afslørede der sig et smukt, gammelt loft af tykke egetræsplanker i forskellige bredder. Det var godt nok næsten uhyggeligt sort, men ork, det skal da bare lige vaskes, tænkte Ellen optimistisk.
Det var også rigtigt. Næsten. For det skal ikke ‘bare lige’ vaskes. Det skal v-a-s-k-e-s. Der sidder fire eller fem lag kalk. Leret kalk. I en stue! 4-5 lag, hvor især det yderste var ret sort af sod. Jeg vaskede og vaskede og vaskede. Så vaskede jeg, hvorefter jeg vaskede og vaskede igen. Testområdet var cirka 20 x 25 cm. Der var som nævnt af en eller anden grund blandet ler i et par af lagene… eller noget der lignede ler rent farve- og konsistensmæssigt. Jeg havde hørt noget om fordums tiders iblanding af komøg, fordi dette kunne få alt muligt til at binde godt. De tapetserede af samme grund med kogødning blandet i klisteret. Anstrengt, usikkert smil herfra… komøgstanken valgte jeg at fortrænge helt, men en lysebrun leret opslemning blev vaskevandet ikke desto mindre lynhurtigt… Kluden skulle skylles op HELE tiden, og vandet udskiftes HELE tiden. Det tog mig over et kvarter at få renset 50 cm2 ned til det rå træ. Så er der saftsusemig langt til at få renset 25 m2. Maleren sagde: "Grundrens skal der til! Masser af grundrens!"; John sagde: "Jeg tror det vil være godt at bruge grundrens!"; Ellen påstod, at grundrens er til fedtede ting, så det troede hun ikke helt på ville fremskynde en kalkafvaskningsproces. Ellen havde desværre ret, for grundrens blev afprøvet fredag aften, og det havde overhovedetingensomhelst effekt…
Det gamle, gamle egetræ er ret flot, og som Jimmy sagde med et lille smil, så er der folk, der er villige til at betale formuer for at få fat i sådan noget træ.
Jeg vasker derfor gerne loft ned. John var lidt imod det, men nok mest fordi han kan ikke hjælpe til pga. en blodprop en del år tilbage – han kan dog stadig ikke arbejde med hænderne løftet over hjertehøjde. For slet ikke at tale om over hovedhøjde… Han foreslog at sætte gipsplader op over det hele, men Jimmy og jeg indgik en aftale om, at jeg ordner det gamle loft (= halvdelen af rummet), og han skaffer nogle tykke og brede egeplanker til at sætte op i den anden halvdel, hvor loftet er masonitplader.
De to loftshalvdele kan derfor ikke blive helt mage til hinanden, men der skal alligevel sættes en bjælke op gennem midten for at skjule arrene fra den tidligere væg.
John indvendte, at ja, det er da flotte planker, men det er et lavloftet rum. Plankerne er og forbliver, på trods af mit store nedvaskningsarbejde, mørke, hvilket risikerer at knuge rummet. Han har desværre nok ret, men så må jeg hvidpigmentere det – eller måske så nok hellere male det helt hvidt. Jeg vil bare gøre meget for at undgå institutionsgrimme gipslofter i et så gammelt hus – det er synd at skjule disse smukke, originale materialer, når man i stedet kan fremhæve dem. Også selv om det kræver en hulens masse knofedt. Jeg må dog beskæmmet indrømme, at allerede lørdag middag så jeg lidt mindre lyst på projektet. Da spændpappet blev hevet af henne ved vinduet, afsløredes der en gammel, ikke helt lille fugtskade, der havde mørnet træet en del og som fik loftet til at bule nedad. Allerede kl. 12 var jeg temmelig smadret og begyndte at regne lidt på sagen: Det vil tage mig mindst fem-seks weekender med knaldhårdt arbejde fra morgen til aften at få det til at blive næsten helt pænt. Det er det der ‘næsten’, der gør mest ondt…
Jeg har dog ikke givet op endnu, men indtil videre valgt at se det fra positivsiden: inden jeg er færdig med det loft, har jeg nok smidt adskillige kilo. Op og vaske. Ned og skylle kluden. (Sagde pænt nej tak til Johns velmente forslag om at sætte vaskebaljen i bordhøjde). Op og ned. Op og ned. I én uendelighed. Jeg får en talje som da jeg var ung.
I nænner forhåbentlig ikke at modsige mig 😀
Og vejret: Temperaturen har været 11-13° hele weekenden, og det regnede uafbrudt fra fredag aften til søndag formiddag. Da jeg ringede til min far lørdag aften, fik jeg at vide, at de havde 25° og ikke havde set en dråbe regn. SÅ langt befinder vi os altså heller ikke væk – kun 120 km østnordøst for Helsingborg – men det var sandelig noget af en vejrforskel…
Pyh! Jeg har ikke håndværkerforstand, men hvis det loft var et gulv, ville jeg afgjort høvle det af. Er det umuligt? En rystepudser på en heliumballon, eller hva’ ved jeg?
Ellers får du en talje, så I må omdøbe huset til “hvepsebo” 😉
Kommentar af Eric — 25. juli 2010 @ 19:57
Eric – hvis en heliumballon skal løfte noget, skal den da vist befinde sig over legemet, der skal løftes, så jeg har lidt svært ved at se dit forslag bragt ud det virkelige liv 🙂 Bortset fra det, skulle du bare lige vide, hvor træt John er af at høre mig mumle indædt: “Hvis det her forb…… og forp….. loft havde været et gulv, så…”
Og uden at du kan vide det, har du alt for meget ret med hvepseboet – uden det har det mindste at gøre med mit taljemål – vi har ikke mindre end tre hvepseboer oppe i taget mellem de gamle og de mye tagplader. Vi kan følge deres indflyvningsbaner fra terrassen.
Kommentar af Ellen — 25. juli 2010 @ 21:03
Rumfærgens første tur var på ryggen af en jumbo, men bortset fra det kan det vel ikke være umuligt at rigge noget til, så man kan bruge automatisk slibeværktøj opad. Konsultér Storm P. eller søg. Det gjorde jeg og kom op med “girafsliber”.
Hvor der er en vilje, er der en dims.
Kommentar af Eric — 25. juli 2010 @ 21:16
Du har selvfølgelig ret, og hvordan blev jeg overhovedet klogere på noget som helst, inden jeg begyndte at blogge? Det er da helt imponerende, hvad man skal lære/finde ud af via alle jer andre – 1000 tak for girafsliberen, som jeg aldrig har hørt om før, og hvis jeg havde, var det noget, jeg ville have troet hørte til i en Anders And-historie.
Kommentar af Ellen — 25. juli 2010 @ 21:29
Spændpap, det har jeg aldrig set eller hørt om. Syntes ellers jeg har set mange gamle lofter, med halm, ler osv. Afvaskningen, av min arm, der var jeg stået af ☺
Kommentar af Pia — 25. juli 2010 @ 21:32
Pia – det er jeg næsten også… stået af altså, for det var dæleme hårdt for nakke og arme. Jeg er en anelse øm i dag 😉
Men nu har jeg jo lige lært om en girafsliber… og spændpap kan jo være et meget svensk fænomen?
Kommentar af Ellen — 25. juli 2010 @ 21:39
Vi har selv brugt spændpap, dog i form af fugtede masonitplader, der så også tørrer stramt op. Vort loft har nemlig ikke fer og not, derfor dryssede skidtet i revnerne (der har tidligere været kornloft) ned, hver gang nogen gik oven på. Det brugtes meget på landet, i store felter med samlingerne dækket med flade lister, hvorefter hele loftet blev malet.
Girafsliberen er sådan set god nok, men jeg ville nok først prøve med et skrabejern, evt zieh-klinge; det drysser, men støver ikke så meget. Mørkt egetræ kan bleges, inden en evt pigmentering.Så vidt jeg husker med oxal-syre, men tjek lige først. Og prøv så på et gammelt stykke egetræ først, inden I pøser på, så I får en lille fornemmelse for hvor meget der skal fortyndes. Måske kan I konsultere i Raadvad, hvor eksperticen for gamle huse er samlet.
Kommentar af AagePK — 25. juli 2010 @ 21:52
AagePK – tak for forslagene, men disse kalk/lerlag er hver for sig så tynde, at man godt kan glemme alt om skrabejern eller lignende. De er simpelthen så integrerede, at de tilsammen udgør et ultratyndt lag, der bare er hæftet særdeles godt sammen rent kemisk. Det kan overhovedet ikke sammenlignes med at fjerne maling.
Og so much for min teori om, at spændpap skulle være et svensk fænomen 😮 Det imponerende er i vores tilfælde, at listerne sad på indersiden, så at sige, så alle 25 m2 så ud som én stor flade.
Kommentar af Ellen — 25. juli 2010 @ 22:13
Jeg er sikker på, at du bliver smækker som en lilje… 😉 Men åh, jeg tør næsten ikke tænke på, at du skal vaske alt det loft ned. Det må være utrolig hårdt, og jeg havde nok givet op. Men et hvidmalet loft, hvor man kan se brædderne, vil da ellers være flot!
Kommentar af Mia Folkmann — 25. juli 2010 @ 21:59
Mia – JA det er hårdt, og jeg har på fornemmelsen her til aften, når jeg mærker eller bevæger mit ømme og værkende kadaver, at det nok bliver til den hvidmalede udgave… men det må du altså ikke sige til nogen endnu 😉
Kommentar af Ellen — 25. juli 2010 @ 22:16
En højtryksrenser ville vel slet ikke være nogen mulighed? Sådan et pap eller papirloft kunne man også finde i danske husmandssteder, mange gange var det faktisk flere lag avispapir, der var klistret op på et træloft med sprækker i og så hvidtet omhyggeligt efter tørringen.
Kommentar af Henny — 25. juli 2010 @ 22:19
Henny – en højtryksrenser har været på tale, men blev forkastet, fordi vi ikke orkede at slæbe alle møblerne helt ud… vi kunne nemlig forestille os, at alt, og jeg mener ALT, inklusiv væggene, ville blive gennemblødt af sådan en behandling. Vi har ikke prøvet at højtryksrense indendørs og turde ikke rigtig eksperimentere med det.
Det er sjovt at erfare, at spændpap – eller hvad man nu brugte – slet ikke er et ukendt fænomen. For andre end mig 😉
Kommentar af Ellen — 25. juli 2010 @ 22:39
zieh-klinge, det var det som Anders Thomsen kaldte en “si-klinge”; jeg har lært hvordan man laver sådan en, men det var til glatning af lakerede overflader.
Jeg ved ikke hvad jeg ville gøre ved loftet, men det lyder som om AagePK’s råd er baseret på erfaring.
Men én ting er ikke nævnt. Når man skal male opad, er det somme tider bedre med en sprøjtemale-anordning. Jeg har ikke forstand på hvor og hvordan – måske andre kan sige om det er en god ide.
Kommentar af Donald — 25. juli 2010 @ 22:45
Donald – som jeg skrev til AagePK er det, trods hans store erfaring, nok ikke hans løsningsforslag, det ender med, mens girafsliberen bør afprøves.
Loftet har jeg absolut heller ikke tænkt mig at penselmale – det bliver enten dit forslag eller måske mere simpelt med en rulle på et skaft – det kommer an på, hvornår i renoveringsprocessen, vi bliver enige om loftets skæbne 🙂
Kommentar af Ellen — 25. juli 2010 @ 22:54
Stakkels dig 🙂 til jul bliver det hyggeligt 😉
Kommentar af Lene — 26. juli 2010 @ 0:11
Lene – det bliver helt bestemt hyggeligt, men jeg er ikke sikker på, vi når det til jul 😉
Kommentar af Ellen — 26. juli 2010 @ 7:40
Sikke et arbejde I har givet jer i kast med, Ellen, men det bliver sikkert flot, når I er færdige. Her har vi jo haft det dejligste sommervejr hele weekendende, og det var da utroligt, at temperaturen kan være så meget anderledes oppe på jeres landsted.
Kommentar af Madame — 26. juli 2010 @ 7:52
Madame – den temperaturforskel forbavsede os godt nok en del. Vi har før oplevet forskelle, men aldrig i så høj en grad (høhø).
Kommentar af Ellen — 26. juli 2010 @ 8:26
Åh Ellen sikken et stykke arbejde. Hvor I dog slider I det og jeg tror som du, at det bliver super flot når I er færdige. Det med at regne sig frem til hvor mange weekender man skal bruge på projektet tror jeg desværre ikke er en god ide. Man bliver jo næsten træt før man er begyndt. Og jeg bliver helt forpustet ved tanken om jeres store knokle arbejde. God fornøjelse 😉
Kommentar af havehyrden — 26. juli 2010 @ 8:02
Havehyrde – vi knokler, gør vi, og du har helt ret i, at jeg ikke gjorde det nemmere for mig selv at begynde at regne på på det 🙂
Men tak – det skal nok lykkes en dag at blive færdige…
Kommentar af Ellen — 26. juli 2010 @ 8:28
ja blot du husker på det med hvepsetaljen, så går det nok;-)
Kommentar af havehyrden — 26. juli 2010 @ 9:14
Det håber jeg da… 🙂
Kommentar af Ellen — 26. juli 2010 @ 11:26
Hvis det sidder så løst, at det kan vaskes af, tyder det på limfarve af en slags. Man brugte meget at male lofter, der jo ikke udsættes for mekanisk slid, med irsk mos, carragenan, udkogt og siet, hvorefter det blev blandet med kridtpulver i forholdet 1:20
Jeg kan forestille mig, at fattige svenske torpare har blandet fint hvidt ler, evt kaolin eller pibeler i for at strække på det.
Derfor kunne jeg heller ikke forestille mig andet end at man lige så stille kunne skrabe det af, og så vente med vandpjaskeriet til sidst. Hvis det er mos-lim, eller evt perlelim, afkog af læderrester, burde brun sæbe også hjælpe på opløsningen.
Mht blegning: teknologisk institut har en opskrift på 20 gram pulveriseret oxalsyre opløst i 1 liter vand til garvesyreholdigt træ, hvis misfarvning skyldes kontakt med metal. Ellers anbefales brintoverilte. Men lav lige et lille forsøg først. Just to get the feeling.
Kommentar af AagePK — 26. juli 2010 @ 9:02
AagePK – det kan ikke skrabes af – jeg har prøvet 🙂 Det er i hvert fald mere besværligt end at vaske det af… sikke dog en masse spøjse ting, der har været taget i anvendelse gennem tiderne.
Jeg tror ikke, jeg orker at blege loftet – så hellere bare male det hvidt, men tak for forslaget 🙂
Kommentar af Ellen — 26. juli 2010 @ 11:26
Hold da op jeg tør slet ikke tænke på, hvor rasende godt både du og loftet vil ende med at se ud – til jul. Jeg har ikke forstand på hverken lofter eller kemien til at ændre på dem med, men går dog stærkt ind for Erics girafsliber. Der må simpelthen findes en elektrisk anordning, der kan hjælpe dig gennem disse 25 m2. Men knofedt alene ville jeg i hvert tilfælde opgive ævred.
Kommentar af Stegemüller — 26. juli 2010 @ 9:45
Hanne – jeg er meget tæt på kapitulation 🙂 Men jeg tror jeg har fundet en girafsliber, jeg har mulighed for at leje i næste weekend – har dog ikke lavet nogen aftale endnu…
Kommentar af Ellen — 26. juli 2010 @ 10:26
Pyhhhhh jeg får ondt i arme og nakke, bare ved at læse om det kæmpe kæmpe stykke arbejde du har kastet dig ud i.. Du har min dybeste respekt, og jeg forstår dig så inderligt.. hvis det overhovedet kan lade sig gøre at rense loftet ned, så skal de selvfølgelig renses ned.. men med håndkraft.. Nej det tror jeg ikke jeg kunne ha’ overkommet. Håber den der girafsliber kan gøre arbejdet lidt mere overkommeligt.
Jeg er spændt på at høre hvad det ender med… og glæder mig til at se billeder af dit færdige resultat.
OG jeg stemmer for hvidmalede lofter.. 🙂
Kommentar af Inge — 26. juli 2010 @ 10:13
Inge – hvordan tror du jeg har det i dag? (Øm ret mange steder, hvis du skulle være i tvivl 😉 )
Det bliver for stort et arbejde med knofedt alene, men jeg er i fuld sving med at checke markedet for udlejnings-girafslibere.
Så du er med på hvidmaling? Det er jeg efterhånden også, men der skal stadig gøres noget ved hele loftet inden det kan males 🙂
Kommentar af Ellen — 26. juli 2010 @ 10:30
Respekt respekt, hvor er det flot det arbejde du præsterer. Det må da give en hvepsetalje.
Kh Marianne
Kommentar af Marianne Bentzen — 26. juli 2010 @ 21:48
Marianne – oh tak… det kunne da være rart med en sidegevinst – bogstavelig talt 😉
Men det kræver, at jeg ikke giver op, så… nu må vi se 🙂
Kommentar af Ellen — 26. juli 2010 @ 21:55
Fornemmer jeg en snert af stædighed? 😀
Jeg ville bestemt også fortsætte arbejde – om ikke for ph.d.’en i svenske lofter, så for at få den der slanke talje! 😉
God arbejdslyst i næste weekend. Og næste. Og næste. Og næste. Og …
Kommentar af Bente — 26. juli 2010 @ 22:38
Bente – mig stædig!? Hvordan kan du dog få den tanke???
Vi kan ikke tage derop hver eneste weekend, så det har lange udsigter, desværre. Der er bl.a. noget med en aftale 22. august 😉
Men ellers tak…
Kommentar af Ellen — 27. juli 2010 @ 8:36
HOLD da ellers lige op, et stykke arbejde!
Hvis du skulle beslutte dig for at hvidpigmentere, når du engang kommer så langt, så har jeg 10 liter hvid lasur, som du gerne må få. Det skulle være noget af det bedste på markedet (WOCA). Vi fik det af Trip Trap som kompensation for den kæmpestore hvide plamage af maling, vi fik på vores gulv, fordi hanken på deres malingspand ikke kunne holde til et almindeligt løft – måske kan du huske at jeg bloggede om det, da vi renoverede køkken.
Da de ringede og spurgte, hvad vi ville have som kompensation, bad jeg om hvid maling, fordi vi har planer om at male stuegulvet helt hvidt. Men det hvideste de har, er åbenbart sådan noget hvidt pigment-lasur, som man stadig kan se træets struktur igennem. Det kan være pænt, men jeg vil ikke have det på gulvet, det skal være helt hvidt! – Så nu ligger vi altså inde med pigment til 50 m2 gulv. Der står på emballagen, at det kan bruges til alle træsorter, på gulve og paneler. Mon ikke det så også kan bruges på et loft?
Sig bare til, hvis du vil have det. Det står jo bare og fylder!
Kommentar af Anne — 28. juli 2010 @ 15:42
Anne – 1000 tak for tilbuddet – og jo, jeg kan sagtens huske, da du beskrev det ‘lille’ uheld 🙂
Det er rigtig sødt af dig at tilbyde os pigmentet; lige nu vakler vi mellem netop det og at male loftet helt hvidt, for det bliver simpelthen ikke pænt nok til at stå i det rå træ. John mener ikke engang, at hvidpigmentering kan gøre tilstrækkeligt, men jeg kunne jo forsøge med at købe en enkelt liter af det, du ligger inde med og lade det komme an på en prøve.
Men… Selv om vi beslutter os for at male, lægger John et nyt trægulv, som skal… rigtigt gættet… hvidpigmenteres.
Så hvis det er helt sikkert, at I ikke kan bruge det, er det lige så sikkert, at det kan vi.
Kan vi tage den over privatmailen med de mere praktiske foranstaltninger? I bor jo desværre ikke i vores umiddelbare nærhed, så transporten kunne godt gå hen og blive temmelig dyr. Men I skal være yderst velkomne til en weekend eller bare en overnatning i Sverige – vi har masser af plads alligevel, selv om stuen lige nu ser ud som den gør, og området er fint at udforske 🙂
Jeg er lidt nysgerrig: er hvid maling på et gulv stærkt nok til at kunne modstå det slid, der nødvendigvis må komme fra to børn og to voksne? Der findes måske en speciel hårdfør maling?
Kommentar af Ellen — 28. juli 2010 @ 16:37
Jeg sender dig lige en mail 🙂
Kommentar af Anne — 28. juli 2010 @ 17:27