Hos Mommer

14. maj 2010

Wanås slot og park

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 17:00
Tags: ,

Hvis man er kunstinteresseret og/eller har lyst til at se store, flotte rhododendron, er Wanås Slot i Skåne et godt sted at besøge.
Vi har efterhånden været der nogle gange – der er altid noget nyt at se, og man kan absolut også med stort udbytte besøge stedet uden for rhododendronernes blomstringstid.Wanås slot

I den store, bevidst ikke særlig veltrimmede park gemmer der sig en masse spændende skulpturer – nogle flotte, nogle ‘underlige’ og andre igen nogle, der virkelig kan sætte ens fantasi i gang. Se blot her. Og her.
Nogle få skiftes ud; de fleste er permanente. ‘Sprungen ur’ er en af de sidstnævnte, og jeg er så betaget af den. Den er lavet af sort diabas, Sveriges ‘sorte guld’, som brydes i et stenbrud små 6 km fra vores torp.
 Sprunget ud af sort diabas

Slottet er en institution, der støtter og udstiller (især) unge kunstnere fra hele verden. De kan få et tema eller frie hænder, afhængigt af, om de skal udstille i parken eller i den flere etager høje kæmpestore forhenværende stald/ladebygning.

Vi har flere gange haft venner med for at besøge Wanås, og de har uden undtagelse syntes det var en meget fascinerende og meget anderledes oplevelse.
Selve slottet kan man ikke komme ind og se, men vi mødte slotsfruen en af gangene, vi var der. Hun er en dame på min alder, som kørte rundt med en lille dreng i en klapvogn. Hun standsede os og spurgte, hvad vi syntes om Wanås. Vi svarede med svungne og begejstrede ord – vi anede i starten ikke, hvem hun var… Da vi havde sludret et stykke tid om dette og hint, sagde hun, at hun vist hellere måtte se at komme tilbage til slottet; hun var bare barnepige for sin dattersøn, mens dennes forældre var til en privat bryllupsfest, som fandt sted på Wanås. Jeg kan ikke huske hendes præcise formuleringer, men de førte til, at vi direkte spurgte hende, om hun var ejeren, hvilket hun bekræftede.

Wanås

18 kommentarer

 1. Det er den rene idyl.
  Synd det ligger så langt væk – for et eftermiddags besøg.

  Kommentar af Kisser — 14. maj 2010 @ 19:30

  • Kisser – man kunne jo lave det om til en heldagsudflugt. Der er cafeteria i en af bygningerne, og du kan sagtens bruge meget tid, hvis du vil se det hele 🙂

   Kommentar af Ellen — 16. maj 2010 @ 18:26

 2. Jamen dog, hvor er der smukt, jeg forstår glimrende, at du er betaget af Wanås.
  Skulpturen “Sprungen ur” er utrolig smuk, den kan jeg også vældig godt lide, selv om jeg ikke har set den in natura. Jeg faldt også for “Fideicommissum”, den er sjov og “Atlantis” og sådan kunne jeg blive ved.
  God weekend i det svenske.

  Kommentar af Annette udi Holland — 14. maj 2010 @ 22:27

  • Annette – det kunne jeg også… blive ved, altså 🙂 Der er meget at se og studere – og du har luret lidt rundt på websitet, kan jeg se…

   Kommentar af Ellen — 16. maj 2010 @ 18:29

 3. Hvor er der dejligt! Jeg holder meget af at besøge de svenske slotte og herregårde, men Wanås kender jeg slet ikke. Det må være et mål for en tur en dag… Kommer tid, kommer råd… 😉

  Kommentar af Mia Folkmann — 15. maj 2010 @ 0:27

  • Mia – det gør der, og hvis I er interesserede i kunst, er det næsten et must at se Wanås. Når I nu får jeres autocamper… 😉
   Og vi gi’r kaffe, for vi bor ikke så langt fra slottet – hvis I kommer i en weekend, forstås 🙂

   Kommentar af Ellen — 16. maj 2010 @ 18:30

 4. Det lyder som et spændende sted. Jeg har aldrig været der, det ligger lidt udenfor vores normale skånetures område. Men det vi jeg da overveje næste gang vi skal på tur. Ved du om der er gode fuglelokaliteter i nærheden?

  Kommentar af havehyrden — 15. maj 2010 @ 8:47

  • Havehyrde – det kan sagtens nås på en dag, men jeg ved desværre ikke noget om specielt gode fuglelokaliteter i området.

   Kommentar af Ellen — 16. maj 2010 @ 18:32

 5. Det lyder som et interessant sted. Det kunne da være, vi skulle smutte en tur til Skåne og kigge på rododendroner – mens vi vente på, at vores egne skal blomstre ;-).

  Kommentar af Bente — 15. maj 2010 @ 9:06

  • Bente – det kunne I da gøre – jeg ved jo, at du er interesseret i kunst. Der er sprunget nogle få rododendron ud, men ogå kun få indtil videre…

   Kommentar af Ellen — 16. maj 2010 @ 18:34

 6. Ahhhh dejligt, det er endnu et udflugsmål for os, når vi alligevel er ikke så langt derfra. Tak det ser spændende ud.

  Kommentar af Inge — 15. maj 2010 @ 18:17

  • Inge – hvis I ikke har så langt dertil, synes jeg bestemt, I skulle sætte en dag af til at studere Wanås.
   Har I været på Sporakulla? Det skal dog helst ses om sommeren. Hmmm… her er vist en ide til et andet indlæg 😉

   Kommentar af Ellen — 16. maj 2010 @ 18:36

   • Jeg vil tro vi har ca. 45 min.. vi bor mellem Höör og Häsleholm – tættest på Höör. Sporakulla kender jeg heller ikke, det må du da fortælle om og vise billeder fra.:)

    Kommentar af Inge — 16. maj 2010 @ 19:58

    • O.k. – det er så ikke lige ved siden af jer, men nok et besøg værd, vil jeg sige.
     Jeg skal nok skrive lidt mere om det en dag.
     Vi kører åbenbart tæt forbi jeres hus, når vi er på vej til vores – vores rute går gennem Höör, og vi skal videre 40 km på den anden side af Hässleholm mod Tingsryd.

     Kommentar af Ellen — 16. maj 2010 @ 21:15

 7. Nu skal jeg ind og kigge på kort. Vi har en hel dag på motorcykel, hvor vi skal køre fra Göteborg til Ystad, måske kunne det være et af målene på vejen?

  Kommentar af Lene — 15. maj 2010 @ 18:58

  • Lene – mon ikke det kan lade sig gøre? Selvfølgelig vil det være en afstikker, men uden at have set på et kort, vil jeg tro, det er muligt.

   Kommentar af Ellen — 16. maj 2010 @ 18:38

 8. Jamen, så er vi jo i Svarta Bergen! Hvis I bor i nærheden af Knislinge, er Hästveda jo lige rundt om hörnet! Og foruden STF’s vandrerhjem skal i ind i ICA, det ser ikke ud af noget udefra, men indvendig! Jeg har da aldrig set mage til udvalg i sådan en bette by! OK, det var i 2002 vi var der sidst, meget kan være sket siden.

  Kommentar af AagePK — 19. maj 2010 @ 0:03

  • AagePK – velkommen hertil 🙂
   Ja, vi huserer i Svarta Bergen, 5-6 km fra Hägghult stenbrud, og derfor på den anden side af Knislinge i forhold til Hästveda. Vi var tæt på at købe et hus lige uden for Hästveda, men sprang fra fordi det lå for tæt på vej 23.
   Jeg tror, de ‘bette byer’ er så velforsynede med varer, fordi de har et ret stort opland – lyder det ikke meget logisk?

   Kommentar af Ellen — 19. maj 2010 @ 7:50


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.