Hos Mommer

19. januar 2010

Hvad er en myte?

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 21:30
Tags: , ,

I min verden er en myte en betegnelse for noget, der aldrig har eksisteret. Definitionen er iflg. denne autoritet:

MYTE

En myte er en kort, opdigtet fortælling om fundamentale forhold i menneskets tilværelse. En myte handler ofte om guder eller overnaturlige væsener og ting og kan fortolkes som en forklaring på eller et forsøg på at forklare menneskenes tilblivelse, verdens skabelse og andre store tilværelsesspørgsmål.

Begrebet myte bruges også om en forestilling eller holdning, som er blevet gentaget så mange gange eller er så udbredt, at folk opfatter den som sand, men som i virkeligheden er usand og forkert.

John og jeg har lige indtaget aftenens måltid; fjernsynet kørte i baggrunden med Aftenshowet med masser af Mads’er: To gæster og en studievært. Vi kunne kun høre, ikke se, og ind imellem småsludrede vi. Det, jeg hermed prøver at sige, er, at citaterne ikke nødvendigvis er 100% korrekte.
Foto: Team Xpense. Mads Blærerøv Christensen har åbenbart i mange år sejlet fredeligt rundt i de lige så fredelige, danske farvande.
Nu har han krydset Atlanten. I en sejlbåd. Sammen med en anden mand også lydende navnet Mads Christensen. Den tredje mand på billedet melder historien ikke noget om, men han hedder såmænd nok Mads.
Ikke et ondt ord herfra om at sejle tværs over Atlanten – det må være en fantastisk oplevelse; det var en flot præstation, og så må man gå i røde bukser i sejlklubben bagefter…

Det, jeg hoppede i stolen over, var Mads’ svar på det komplet overraskende spørgsmål (hvorfor sad jeg så bare og ventede på det?) fra studieværten Mads: “Hvorfor fik du pludselig lyst til at sejle tværs over Atlanten?”
Mads (Blærerøven):
”Jamen, Atlanterhavet er jo ligesom ‘Den store Myte’; lidt som Den afskyelige Snemand og Loch Ness.”

Jeg grinede og jeg undrede mig. Atlanterhavet er da vist særdeles virkeligt? Hvordan kan Atlanterhavet så være Den store Myte?
Loch Ness er heller ikke en myte – det er Loch Ness-uhyret derimod. Loch Ness er en meget virkelig og virkelig meget smuk sø i Skotland, som jeg har kørt langs bredden af et par gange i mit liv.

Jeg har jo nok en fornemmelse af, hvad Mads mente. Derfor var det alligevel noget værre vrøvl.

Og til allersidst: Da jeg ledte efter et passende billede til indlægget her, faldt jeg over følgende overskrift i Bådmagasinet:
Første handikappede der krydser Atlanten i kørestol.

Er det en moderne form for en hjuldamper?
Så er det sgu da ingenting at krydse det hav i en sejlbåd.

22 kommentarer

 1. haha, det ville jeg da også godt have set, selv for en IKKE handikappet må det være svært at krydse Atlanten eller endda bare en lille sø i en kørestol.

  Kommentar af Lene — 19. januar 2010 @ 22:17

  • Lene – man kan næsten se tegnefilmen for sig, ikke? Den kører for det indre øje, og der er bare fuld fart på kørestolen hen over de oprørte vande 😆

   Kommentar af Ellen — 19. januar 2010 @ 22:32

 2. Hatten af for ham eller hende i kørestolen!

  Og ja – Mads Christensen skulle nok lige have vendt den konstruktion med sin tekstforfatter – det er jo vrøvl på flere niveauer på en gang. På den anden side er tv altså sjovere, når den slags sker.

  Kommentar af Anne — 19. januar 2010 @ 22:23

  • Anne – det var en ham iflg. billedet. Men flot gået. Kørt… Gad vide, om han hed Hjuler 8)
   Ja, tv er skam ikke altid lige kedeligt. Jeg stornyder, når nogen får brændt den slags vrøvl af – det er nemlig underholdning på flere niveauer, end folkene bag skærmen måske lige havde tænkt sig i første omgang 😀

   Kommentar af Ellen — 19. januar 2010 @ 22:38

 3. Det er virkelig en præstation at krydse Atlanten i kørestol! Men det står der jo klart og tydeligt, selvom læseren nok ved, hvad der menes!!
  Jeg får en association – til min far, der havde lyst til at sejle til Gran Canaria på vandcykel!!

  Kommentar af Kisser — 20. januar 2010 @ 7:18

  • Kisser – haha, ja, det er ret komisk, ikke?
   Det var da godt nok noget af en ambition, din far havde… men som et tidligere indlæg gik på, så skal vi alle have vores drømme 🙂

   Kommentar af Ellen — 20. januar 2010 @ 8:29

 4. Krydse Atlanten i kørestol – lige lovlig udfordrende! Lidt på linie med en annonce, jeg har set: “Sejl til Færøerne i egen bil”. Det er jo en også en formulering, der sender et noget andet budskab end det, afsenderen egentlig nok havde tænkt sig.

  Kommentar af Randi — 20. januar 2010 @ 9:34

  • Randi – haha, ja så må vi søreme håbe, det er et godt amfibiekøretøj de har, dem der vil til Færøerne 😆
   Tænk, at det kan være så svært – det er formentlig ikke de rene analfabeter, der formulerer den slags annoncer, selv om man kunne få sine tvivl…

   Kommentar af Ellen — 20. januar 2010 @ 14:31

 5. Dagens bedste (totalt indestængte og undertrykte) grin!!! Min fantasi kan sagtens visualisere en kørestol i bølgegang… mennesket har jo til alle tider haft behov for at overgå sig selv; så hvorfor ikke prøve i en kørestol!

  Jeg kan selvfølgelig også godt forstå, hvad Mads’en mener; selvom det er noget totalt vrøvl! Men jeg har da badet i Atlanterhavet og det virkede meget reelt. Jeg troede faktisk ikke, at man skulle høre noget sådant fra et menneske, der som ham, mener han er alle andre så overlegen?

  Kommentar af Nille — 20. januar 2010 @ 10:48

  • Nille – det gælder åbenbart om at have pokerfjæs 🙂
   Det er ganske rigtigt, at mine udtalelser nemt kan blive lidt mere direkte hånlige i udtryksformen, når vrøvlet kommer fra den slags lidt selvglade personligheder.
   Men gør man sig til en offentlig person, må man være i stand til at tåle mosten.

   Kommentar af Ellen — 20. januar 2010 @ 14:37

 6. En anden Herre har gjort sig bemærket ved at gå på vandet, men dette er da en nyskabelse – måske nærmest en myte 🙂

  Kommentar af Stegemüller — 20. januar 2010 @ 16:42

  • Hanne – haha, ja det er nok en myte…
   Det kan jo være, at ‘Den anden Herre’ har været impliceret. Han kunne jo noget med folk i rullestole. Eller hvad det nu var dengang 🙂

   Kommentar af Ellen — 20. januar 2010 @ 17:15

 7. Jeg tror, at den slags metaformix og øvrige sammenblanding af begreberne er ved at blive mondænt. Bare lyt til kronprinsen.

  Kommentar af Henny — 20. januar 2010 @ 18:36

  • Henny – mondænt… tjah… eller bare manglende viden?
   Jeg har ikke lyttet til kronprinsen her på det sidste, så du må lige opdatere mig – hvad har han brændt af sig?
   (Er det noget, alle andre end mig ved? For så er det jo lettere pinligt 😳 )

   Kommentar af Ellen — 20. januar 2010 @ 18:59

   • Idet jeg nu pådrager mig risiko for majestætsfornærmelse, vil jeg sige, at han taler, som om han har en varm kartoffel i munden, og at han generelt formulerer sig frygtelig ubehjælpsomt. Jeg ved ikke, om det er den konstante monitor, han må have slået til, fordi han ikke må have meninger om politik osv., men jeg synes, det virker besynderligt, at han er så ringe til at tale offentligt. Det er da hans arbejde, skulle man synes.

    Kommentar af Henny — 20. januar 2010 @ 19:40

    • Så er jeg med.
     Man kan selvfølgelig godt undre sig lidt over, at Frederik åbenbart aldrig rigtig lærer at begå sig i den store offentlighed. Jeg har faktisk temmelig ondt af manden, for det er tilsyneladende ikke noget, man kan lære eller læse sig til. Det er rigtigt, at det er hans arbejde, men han har ikke selv valgt det; han var bare så uheldig at blive født først. Så kan man sige, at han har lov til at vælge det fra. Men ville du hellere se Joakim på tronen i stedet for? Jeg vil ikke, selv om han er langt mere selvsikker.
     Frederik virker, i mine øjne, på trods af sin usikkerhed, mere ægte.
     Nu er vi så landet i en helt anden diskussion, men hvad pokker… 🙂

     Kommentar af Ellen — 20. januar 2010 @ 21:16

 8. Jeg tor, de fleste kommer til at sige en masse vrøvl, når de får stukket en mikrofon op i ansigtet, Ellen. Som lydtekniker har jeg klippet kilometervis af bånd ud med sludder og vrøvl. Nu om stunder, hvor så meget sendes direkte for at spare, ryger vrøvlet jo direkte ud i æteren …

  Kommentar af Madame — 21. januar 2010 @ 8:09

  • Madame – det er selvfølgelig rigtigt… og hvor mange gange har man ikke ønsket sig at kunne holde kæft med tilbagevirkende kraft?
   (Men derfor er det nu morsomt alligevel :-))

   Kommentar af Ellen — 21. januar 2010 @ 8:30

 9. Tja, nu har Mads Christensen vist aldrig været kendt for at tale særligt korrekt – derimod konstruerer han ofte iørefaldende sætninger … som er fulde af vrøvl. Ikke kun sprogligt, men også på indholdssiden (neeeej, jeg er ikke fan :-)). Så egentlig undrer det mig ikke, at du har hørt ham sige sådan.

  P.S. En af min mands kollegaer har ikke nøjedes med at køre langs Loch Ness – han sprang på hovedet i, da de i sommer var på arbejde i Skotland ;-). Min mand og en tredje kollega holdt udkig efter uhyret imens – og sørgede for fotodokumentationen …

  Kommentar af Bente — 21. januar 2010 @ 22:33

  • Bente – jeg er bestemt heller ikke fan – er ikke specielt begejstret for hans type. Men det går den gode Mads nok ikke grædende i seng over 😀
   Uha… det er ellers en kold skønhed, den sø… men du fortalte da vist ikke det hele – fik de et billede af uhyret? 😉

   Kommentar af Ellen — 22. januar 2010 @ 7:38

   • He he … dokumentationen var nu kun af kollegaen :D. (du ved, den danske sprog er en svær en …). Kollegaen har en idé om, at hvis han er i nærheden af kendte søer, så skal han også en tur i (uhyrer eller ej ;-)).

    Kommentar af Bente — 22. januar 2010 @ 21:07

    • Nårh… Jeg troede lige, jeg havde misset en verdenssensation 😆

     Kommentar af Ellen — 22. januar 2010 @ 21:31


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.