Hos Mommer

30. november 2009

Tradition

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 19:45
Tags: , , ,

Mandagens tema er, måske ikke helt overraskende, tradition.
Lige så lidt overraskende er julen derfor den overvejende del af indholdet i mit indlæg.

Julen er traditionernes højborg, og alt skal ske i den måned, vi har til rådighed – gavekøb, familierendsammen, oppyntning af hus og måske have, mange har større eller mindre julegilder i børneinstitutioner; der er julefrokosten på arbejdet, der skal bages og kokkereres – der er 1000 ting man skal nå; det ene skal passes og det andet må ikke forsømmes. Nogle bliver stressede, andre tager det temmelig afslappet.

Jeg hører til de sidste – jeg elsker julen, og jeg gør forholdsvis meget ud af den, men stresset? Nej, ikke her. Jeg når det, jeg når.image

Og det, jeg ikke når? Det er oftest julebagningen, der bliver sprunget over. Det har vi alligevel ikke godt af.

I går var vi på gården og sammen kreerede vi de juledekorationer, vi hver især har i vores hjem. Det er blevet en tradition.
Lille William var med, og han nægtede simpelthen at smile til mig, den lille bøf… Men jeg kan vel ikke tillade mig at brokke mig over, at knægten tager mig alvorligt.
Søster havde – som sædvanlig – lavet en lækker middag. Det er en tradition, der heldigvis ikke kun hører julen til.
Jeg har sat lys i korkelmen, der hænger i stuens loft. Det er en tradition.
Der er kommet lidt lys i haven. Det er en tradition.

Dem har vi mange af.
Men jeg gider ikke mere julefrokosten på arbejdet…

Det var vist et uhyre traditionelt bud på traditioner. Man kan ikke være lige opfindsom altid.

21 kommentarer

 1. Det er kjekt med julen og dens tradisjoner!

  Kommentar af Petunia — 30. november 2009 @ 20:35

  • Petunia – jeg er jo så ganske enig 🙂

   Kommentar af Ellen — 30. november 2009 @ 21:26

 2. Så længe man har sin frihed til at sige til og fra, er det helt fint med mig. Det, man ikke bryder sig om at se, er at folk bliver mast under nogle traditioner, de synes, de er nødt til at opretholde.

  Kommentar af Henny — 30. november 2009 @ 21:09

  • Henny – du har selvfølgelig ret, og de findes desværre, dem der er kørt træt, inden de når selve julen.
   Jeg kan bare ikke rigtig forstå det – for man sætter vel selv dagsordenen? Er det ikke sådan, må det være flinkeskolen, de kvinder endnu ikke er gået ud af, hvis de ligger under for f.eks. pres fra familien. Den skole er jeg for længst gået ud af.
   Der er også dem, der stiller (for) store krav til sig selv – de må så lige kigge i et spejl for at sige ‘nej, ikke mere’ til den rigtige person.

   Kommentar af Ellen — 30. november 2009 @ 21:33

 3. Her dufter pludselig af julebageri, det var godt nok underligt, kan det komme af at læse om juletraditioner? 🙂 Jeg tror det – også selv om det er en af de ting, man springer over når tiden er ved at slippe op. Det er sådan man får fred og ro i sjælen: mediter dig til julekagerne!

  Kommentar af dax2 — 30. november 2009 @ 21:55

  • Donald – har du aldrig hørt om en duftblog? Sådan en har jeg 😉
   Men det er rigtigt: Luk øjnene og tænk på kagerne. Det har rigtig mange fordele – bl.a. feder de så ikke, og alle får dem, de bedst kan lide…

   Kommentar af Ellen — 30. november 2009 @ 22:06

 4. Flotte tradisjoner!

  Kommentar af Assa — 30. november 2009 @ 22:20

  • Hejsa Assa – , ja, de er o.k. – tak for ordene 🙂

   Kommentar af Ellen — 1. december 2009 @ 18:10

 5. Jeg vet ikke om nissen er norsk. Jeg har hatt den ganske lenge og husker ikke hvor jeg fikk tak i den, men jeg kan holde øynene åpne og gi deg beskjed om jeg finner en make!!

  Kommentar af Petunia — 30. november 2009 @ 22:45

  • Petunia – ja tak 🙂 Det er den dejligste nisse, jeg nogensinde har set.

   Kommentar af Ellen — 1. december 2009 @ 7:37

 6. Og i år har jeg svært ved at finde ind til min decemberstemning 🙂 det er vist først i år, at det, at mine børn ikke bor hjemme, slår igennem for alvor eller måske er det fordi jeg bare er træt 🙂 Men jul bliver det uanset hvor meget og hvor lidt vi stabler på benene :-)Og jeg elsker julen og december måned og jeg nægter at blive stresset over det.

  Kommentar af Lene — 1. december 2009 @ 7:10

  • Lene – det er underligt og det er svært pludselig at være uden barn/børn. Jeg kender det godt 😉
   Men lige pludselig får du øjnene op for, at du nu har fået en ny form for frihed, du ikke havde før. Det kan knibe at se fordelene i starten, men det kommer, tro mig.
   Det vil glæde børnene mere at se, at du har det godt end at opleve, at du har det lidt skidt med, at de ikke er hjemme mere. Sådan har Charlotte det i hvert fald – hun nyder at høre om, hvad vi laver og ved godt, at på trods af vores aktive liv er hun i vores tanker hele tiden.
   Jeg troede slet ikke, jeg ville gide pynte op til jul den første jul, hun ikke var hjemme. Det gad jeg nu godt alligevel, viste det sig. Livet går jo ikke i stå – men det får en anden dimension, som det tager lidt tid at vænne sig til.
   Og træt er du selvfølgelig pga. jeres ombygningsprojekt – du har vist lidt rigeligt at se til, tror jeg…
   Jeg tror, vi er mange i vi-elsker-julen-klubben, og nej, det må ikke stresse; det tager glæden 🙂

   Kommentar af Ellen — 1. december 2009 @ 7:48

   • Tusind tak for din søde kommentar Ellen. Sidste år var faktisk første år uden børn, og der havde jeg ingen problemer, jeg var forundret over, at landmanden havde så svært ved at undvære de kære børn. Vores rejste hjemmefra på samme tid, der er kun 16 måneder mellem dem. Så i år handler nok mere om, at jeg er træt helt ind i sjælen af et hårdt år på mit arbejde. Nu sætter jeg jagten ind på den gode julestemning 🙂 Og du har fuldstændig ret i, at vores børn nyder at se, at vi forstår at nyde livet, også selv om de ikke er hjemme 🙂

    Kommentar af Lene — 1. december 2009 @ 9:13

    • Lene – 🙂 Lige pludselig er det hele bare i orden, tror jeg. Træthed eller ej. Men pas på dig selv – du er den nærmeste til det.

     Kommentar af Ellen — 1. december 2009 @ 9:44

 7. Traditioner er skønne, hvis de bliver holdt inden for rimelighedens grænser. Når jeg tænker tilbage på det kæmpe arbejde min mor og mormor lagde for dagen i December angående alskens lækkerier og rengøring, som skulle være som det altid har været, så forstår jeg ikke hvor de fik energien fra.
  Selvfølgelig var det dejligt at sylten, medisterpølsen, blodpølsen osv. var hjemmelavet, men når det var på bekostning af nattesøvnen det blev lavet, så er det ligesom ikke så vigtigt for mig – nu.
  Jeg ved ikke om din datter har det på samme måde, men de danske traditioner er for mig blev farvet mere lyserøde og dejlige efter jeg er væk fra Danmark. Holland har næsten ingen traditioner omkring julen, man gør mere i Sinterklaas som i år er en stor aften, da den falder på en lørdag, men julen den tilbringes som regel bare i familiens skød med et eller andet spiseligt som fx. gourmette.
  Jeg havde tidligere end dejlig dansk kollega, som nu er flyttet tilbage til DK med sin hollandske mand, hun nægtede simpelthen at opholde sig hernede til jul, da December i Holland ikke har noget med jul (efter dansk mønster) at gøre ☺
  At du dropper julefrokosten kan jeg godt forstå, selvfølgelig var det sjovt de mange år hvor man deltog i den ene julefrokost efter den anden, her kendes julefrokoster ikke og jeg tror heller ikke jeg ville have deltaget hvis de gjorde, det var – for mig – ligesom noget der hørte de yngre år til.
  Også en stor tak til dig for dit uddybende indlæg ang. H1N1, begrundelsen for jeg skrev indlægget var sådan set bare for at vise at Holland ville anderledes. Du har fuldstændig ret i hvad du skriver angående medierne, men ikke desto mindre så skal jeg helst lige checke de danske/hollandske aviser på nettet dagligt.
  Hov, det blev vist lidt langt, det svar….

  Kommentar af Annette — 1. december 2009 @ 11:14

  • Annette – lange kommentarer er velkomne – jeg er jo ikke for god selv 🙂
   Vores mødre gjorde for meget ud af det i vores øjne, men ja, det var godt, selv om jeg først som voksen forstod, hvor meget arbejde, der lå bagved.
   Charlotte holder meget fast i at køre sine danske traditioner videre i England; nu har jeg, som vist nævnt, lige sendt glanspapir og kravlenisser derover. Og danske flag.
   Heldigvis nyder Tim og ikke mindst børnene alt det hun gør ud af det. Og juletræ med levende lys i – englænderne er dybt rystede over hendes ansvarsløshed…
   Sådan må det bare blive, når man forlader sit land, tror jeg – der vil dog altid være kompromissituationer, når to nationaliteter vælger at dele deres liv med hinanden.

   Jeg siger ikke, at man ikke skal læse aviser… men man er nødt til at forholde sig dybt kritisk til journalistik. Det er nemlig påfaldende, at når der bliver skrevet om noget, jeg ved noget om, er der altid noget, der er misforstået eller direkte feljbehæftet og misvisende. Derfor konkluderer jeg, at det må der også være i det, jeg ikke ved noget om, så jeg tror pr. definition (min), at intet af det er helt sandt.

   Kommentar af Ellen — 1. december 2009 @ 12:07

 8. Ulen er vist traditionernes traditon 😉

  Kommentar af Rimkogeren — 1. december 2009 @ 14:34

 9. Hovsa, det gik sørme for stærkt:
  Julen er vist traditonernes tradition.
  🙂

  Kommentar af Rimkogeren — 1. december 2009 @ 14:36

  • Rimkoger – det er vist ikke sådan med de travle pensionister – anden gang smuttede der et i 😆 var du i det musiske hjørne?
   Men ja; det er jo så sandt, som det er sagt…

   Kommentar af Ellen — 1. december 2009 @ 18:13

 10. Ja, det heter ikke julestrid for ingenting; det er meget å gjøre og mye å få unnagjort.
  Viktig er det å ikke stresse, men kanskje legge en plan?
  Og når du skriver at du tar det helt rolig med det du ikke når synes jeg det er herlig. Når man det ikke, så når man det ikke og ferdig med det. Dessuten har man jo ikke godt av all den julematen…hehe 🙂
  Uansett er det godt å være sammen med dem man er glade i!

  Kommentar af Melusine — 1. december 2009 @ 23:57

  • Melusine – enig – det vigtigste er samværet og nærværet. Hvis det fungerer godt, kan der sagtens mangle hjemmelavet sylte og leverpostej, uden det betyder noget.
   Det er nok en god ide at lægge planer, men det har jeg aldrig været god til 🙂

   Kommentar af Ellen — 2. december 2009 @ 7:55


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.