Hos Mommer

17. november 2009

Vi burde ikke bruge… Exit Polls

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 21:04
Tags: ,

Hvad kan vi bruge exit polls til? Andet end til at give irriterende journalister en kærkommen mulighed for at stille irriterende spørgsmål allerede irriterende tidligt om eftermiddagen på en valgdag?
Jeg er bestemt ikke den varmeste fortaler for, at man begynder at tale om ‘vindere’ og ‘tabere’ og ‘trends’ af enhver art, når der stadig er længe til, at stemmestederne lukker.

Dette er en exit poleDa fænomenet for noget tid tilbage dukkede frem i Danmarks medier, tænkte jeg “pyt – man kan da ikke påvirke folk på så sent et stadium… alle har da dannet sig en mening inden valgdagen”.
Jeg er kendt i byen som den naive og godtroende Ellen.

For dannet sig en mening inden et valg har ikke alle gjort, hvilket vi kunne se i tv-avisen her til aften, hvor en dame gik ind til stemmeurnen efter at have udtalt sådan cirka følgende: “århh, det ved jeg såmænd ikke – jeg får vel en eller anden god ide eller åbenbaring lige inden, jeg skal sætte krydset”.

Hvis det virkelig er muligt at påvirke folk i sidste øjeblik, synes jeg ikke, at begrebet exit poll burde kunne forekomme. Det tenderer manipulation, og det bryder jeg mig ikke om.

Har I i øvrigt prøvet at google ‘exit poll’?
Det giver nogle tankevækkende forslag med disses tilhørende antal hits, når man når så langt som til at taste o’et – så dukker følgende frem på skærmen:
Og her har vi en exit pool

Exit pole giver 1,4 millioner hits. Pole betyder pæl eller stang. Men udtalen er trods alt meget lig poll.
Exit poll giver 3,2 millioner hits. Right! Poll betyder afstemning. Yeahh 🙂
Exit pools giver 2,4 millioner hits.
Exit Pool giver 11,5 millioner hits! Helt ærligt… pool udtales temmelig meget anderledes end poll, og pool betyder bassin, dam, pøl osv. i den dur.

Jeg er forbavset.

Og MEGET irriteret over, at alle, der bliver interviewet i tv, helst skal have en mening om et valg, hvis endelige resultat stadig kun er gisninger.

Apropos afslutning… første billede var en exit pole. Jeg har valgt (!) at det andet og sidste billede skal illustrere en exit pool.

4 kommentarer

 1. Why are you sitting behind that Pole? I couldn’t find a Swede … Nej, jeg så gerne, at der ikke snakkedes politik i offentlige medier på selve valgdagen. Der er åbenbart mange ubehæftede sjæle med stemmeret, og hvis de skal have en chance for at finde ud af hvad de egentlig selv mener, så er disse pseudoresultater ikke af det gode. Man kunne selvfølgelig ønske sig, at folk fandt ud af, hvad de mente, inden valgdagen, men det kan nok ikke bevilges.

  Kommentar af Henny — 18. november 2009 @ 7:11

  • Henny – haha 🙂 check and mate…
   Nå, men her er vi enige, kan jeg se – jeg synes det er utroligt, at der er nogen, som ikke aner, hvad de skal stemme på, når de står og afleverer deres valgkort.

   Kommentar af Ellen — 18. november 2009 @ 8:51

 2. Jamen, det tenderer da manipulation! Måske er det det endda.
  Et næsten dugfrisk eksempel er fra afstemningen om tronfølgerloven: I løbet af eftermiddagen så det ud (i exit polls), som om det ville blive et ‘nej’. Men så gik statsministeren på skærmen i en af de tidlige nyhedsudsendelser og opfordrede folk til at komme af sted og stemme ‘ja’. Og det gjorde de som bekendt …

  Kommentar af Bente — 18. november 2009 @ 22:45

  • Bente – den kunne jeg ikke huske, men ja, det er da manipulation. Bare sørgeligt, at det overhovedet kan lade sig gøre i et såkaldt oplyst land…
   Hvordan mon det kunne forhindres i et land med ytringsfrihed? Man har nok ingen mulighed for at bevise, at exit polls påvirker resultatet?

   Kommentar af Ellen — 19. november 2009 @ 7:36


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.