Hos Mommer

10. november 2009

Musik

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 20:42
Tags:
Mandagstemaet var i går Musik. Og hvad er så musik for mig?
 
Musik?Da jeg var barn og lige havde lært hvad noder var og gik ud på, syntes jeg altid, at svalerne lignede noder, når de sad og fik sig en slapper eller en sladder på telefontrådene. Sådan nogen fandtes nemlig dengang. Både svaler og telefontråde, faktisk.

 

Da jeg var ung, var ‘min’ musik noget, min mor i den grad afskyede – Rolling Stones, Bob Dylan, Donovan, The Kings, Joan Baez, The Monkeys, Steppenwolf (bl.a. Born to be Wild), The Byrds (bl.a. I wasn’t Born to Follow) og mange, mange, mange flere. Jeg elskede bare de musikformer, der dukkede op i tresserne, og i dag er det ren nostalgi for mig. (Ikke Cliff eller Elvis – slåskampen om dem lod jeg andre om.)

 

I dag, hvor jeg er temmelig halvgammel, er både kropsmål og musiksmag blevet noget meget bredere, hvilket gør det meget nemmere at fortælle, hvad jeg ikke kan lide: Heavy Metal og det, der ligner. Jazz. Beklager, men jeg kan ganske enkelt bare ikke holde det ud. Dette sidste gælder også den anden grøft med Kandis og Bjørn og O.k. og de fleste andre dansktopsangere… stilen med den kære lille mormor, med duerne, de rigtige venner og lignende uhyrligheder… Jeg var heller ikke verdens Danmarks største Jodle Birge-fan.
Dermed ikke sagt, at dansk musik ikke er godt, men dansk musik er også dansktopmusik, og det er åbenbart en genre helt for sig selv.
Niecen, som gjorde mig til mormoster
Jeg er er mest til dur – jeg dur ikke til mol, som er for dystert til mig, hvorimod John er en mol-mand, som også holder meget af blues. Modsætninger mødes, og sød musik opstår, ved I nok…

 

På det seneste har man i medierne set, at folk er meget hurtige til at forbinde en speciel musik eller tonerække med specifikke ting, hvilket reklamebranchen for alvor er ved at finde ud af. De fleste genkender nok Dyne-Larsens lille fløjtemelodi.

Musik er også andet end musik:
Det er musik i mine ører, når børn ler deres klukkende, hjertelige og meget smittende latter.
Det er musik i mine ører, når en mor og hendes lille baby pludrer sammen og er helt på bølgelængde.
Det er musik i mine ører, når jeg er i Sverige og hører fuglenes sang. Eller bare stilhedens (sfærernes?) musik.
Det er musik i mine ører, når chefen siger en fredag efter en hård uge: ‘Skal du ikke snart hjem? – I skulle til Sverige, ikke?’
Det er musik i mine ører, når proppen med et stille plop bliver trukket op af en flaske rødvin, jeg bare ved, er god.
Det er musik i mine ører, når Aubie i telefonen siger: ‘Hi mommer. I want you to come here. Bye-bye, mommer.’

Hvis jeg fordrejer Lola Baidels tekst en smule, kan jeg sige, at jeg godt kan leve uden musik, men jeg vil helst ikke.

14 kommentarer

 1. Jeg holder meget af musik, dog helst klassisk. Vi går meget til koncerter. Men jeg holder også meget af stilhed, og jeg nyder meget at gå i vores skov eller langs stranden og høre vandets brusen. Jeg nyder også at læse din velskrevne blog og din varme glæde over de 2 engelske børnebørn.
  Kh Marianne

  Kommentar af marianne Bentzen — 10. november 2009 @ 21:11

  • Marianne – velkommen hertil. Det glæder mig, at du kalder min glæde over børnebørnene for varm, for det er den helt bestemt, men det varmer nu også meget at få en kommentar som din 🙂
   Jeg holder som dig meget af klassisk musik og ikke mindst operaer, men vi går ikke så meget til koncerter.
   Og ja… VAND – øv, det glemte jeg da helt at nævne – jeg elsker bølgebrus.

   Kommentar af Ellen — 10. november 2009 @ 21:23

 2. Jeg er meget til klassisk og jazz, Elvis, Beatles og 60er rock. Og alle de andre lyde, du nævner, der er som musik. De der små kommentarer på engelsk lyder bare så sødt.

  Kommentar af betty — 10. november 2009 @ 22:35

  • Betty – tak 🙂
   Så du er også til jazz? Det er der vist mange, der er… jeg ved ikke hvorfor, men det minder mig om negle hen over en tavle 🙂

   Kommentar af Ellen — 10. november 2009 @ 22:54

 3. Det var smukt at læse, Ellen! Jeg har næsten samme forhold til musik, selv om jeg også syntes om både Cliff og Elvis – og Elvis især nu i min høje alder. Jeg holder meget af P2’s klassiske programmer – de giver en særlig ro, når man har brug for det.

  Kommentar af Madame — 11. november 2009 @ 8:22

  • Madame – når jeg er midlertidigt udgået for lydbøger, hører jeg også P1 eller P2. Og jo… Elvis har da lavet et par gode ting; det har de for så vidt begge to – John får nærmest stadig tårer i øjnene, når han bliver mindet om Elvis – han var kæmpefan 🙂

   Kommentar af Ellen — 11. november 2009 @ 10:10

 4. Vores musiksmag har fællesområder, både hvad hade og elskemusik angår. Jeg tror, at vi begge ville fravælge Peter Bellis Teddybjørn ((ham den stakkels knægt og lastbilschaufførerne)) som et nummer, vi ville tage med på den øde ø!!
  Forresten tak for din urimelige kommentar 😉

  Kommentar af Rimkogeren — 11. november 2009 @ 10:00

  • Rimkoger – selv tak… den var da kun rimelig 😉
   Du har ganske ret – hvis jeg fik den slags musik med på en øde ø, ville jeg straks forsøge at svømme væk fra den. Uanset hvor langt det måtte dreje sig om…

   Kommentar af Ellen — 11. november 2009 @ 10:13

 5. Har du nogensinde læst Tistu-drengen med de grønne fingre? I den bog lærer Tistu at regne med svaler på telefontråde og det går fint til han når til brøkerne, så kan han ikke rigtig forstå hvordan halve svaler skal holde sig fast. Jeg kom sådan til at tænke på denne yndlingsbog da jeg så dit billede.

  Kommentar af Marina — 11. november 2009 @ 16:36

  • Marina – det lyder som en sød og sjov bog, som jeg godt nok ikke kender. Den er vist værd at prøve at få fat i til børnebørnene.
   Jeg googlede den lige; den er udsolgt fra forlaget, så den skal findes antikvarisk. Jeg vil kigge efter den, når lejlighed byder sig. Tak for input 🙂

   Kommentar af Ellen — 11. november 2009 @ 17:24

 6. Ja, svalene på strømledningene ligner noter. Det har jeg også tenkt på!
  Jeg synes mange av lydene i naturen blir som musikk også!
  Jeg tror vi tenker veldig likt!!!

  Kommentar af Petunia — 11. november 2009 @ 18:21

  • Petunia – det tror jeg også, at vi gør 🙂 Der er mange af naturens lyde, der er bedre at lytte til end selv den dejligste musik.

   Kommentar af Ellen — 11. november 2009 @ 18:59

 7. Herlig tolkning av musikk. Det er jammen godt det finnes musikk for alle! Ha en riktig fin dag!

  Kommentar af qehenne — 12. november 2009 @ 14:11

  • Qehenne – der findes heldigvis musik for enhver smag 🙂

   Kommentar af Ellen — 12. november 2009 @ 15:18


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.