Hos Mommer

1. oktober 2009

Den amerikanske ambassade…

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 0:15
Tags: ,

Det er godt nok vanskeligt at komme ind på det sted. Kameler må synes, at et nok så lille nåleøje må være det rene vand ved siden af.
Hold da helt op. Skrev jeg forleden dag, at det næsten var værre end at skulle checke ind i lufthavnen? Glem der dér ‘næsten’. Det er meget værre.
Jeg var ved ambassaden ½ time før tilladt tidspunkt, men det var der også andre, der var. Flink fyr kom ud og sagde, at de begyndte indcheckningen om fem minutter, så tag lige jeres ID frem og I har forhåbentlig ingen form for elektronik med, vel?
Nej, nej, næh, det havde vi jo fået besked på, at vi ikke måtte være i besiddelse af.
Min mobiltelefon med lader var lagt af hjemme. Og mit ellers uundværlige strikketøj, som jeg normalt må have med i flyveren, men jeg skulle ikke risikere noget.
Jeg rystede derfor kækt på hovedet til hele hans liste – jeg havde skam intet forbudt med.
Da jeg trådte gennem perleporten, bippede den. Jeg havde intet i lommerne, intet bælte på – ingenting her, ingenting der… Men jeg havde min norske trøje på. Med metalknapper. Lyden kunne have vækket en død, men det var ikke det værste: Jeg fik også et dræberblik fra røntgenvagten, der sagde, at jeg havde min taske fyldt med elektronik, så jeg havde værs’go’ at gå ud og stille mig bagerst i køen og få afleveret alt det forbudte, inden jeg nåede forrest i den igen (der gik en ung pige rundt og samlede forbudte ting ind og gav os garderobemærker, så vi kunne få tingene igen, når vi forlod etablissementet. De blev trods alt ikke konfiskerede).
Rode, rode, rode… oh shit… jeg havde glemt at tage mit kamera op, så det lå i bunden af tasken. Det er jo en rigtig dametaske jeg har, så den har 100 lommer og kan rumme et halvt liv, og det skide kamera havde lige forputtet sig. Sammen med min ekstra mobillader, som jeg også lige havde glemt eksistensen af. Nå – op med det og aflevere. Vagt smiler pænt til mig: ‘Nå…skal vi så prøve igen?’ Ellen smiler også, men lidt mere anstrengt denne gang.
Og… røntgenmand sender mig et endnu værre dræberblik: “Altså, vi har 90 gæster, der skal ind i aften, så jeg synes ærlig talt ikke det er sjovt, at du bare kommer her en gang til med alle dine ledninger!”
Nu blev jeg helt skræmt – jeg havde da været det hele igennem, og det pippede jeg til ham. Så viste han mig skærmen, hvorfra der lyste et skrigrødt rektangel op fra min taske (det var så første gang, jeg så systemet fra denne side – de skal ikke engang være særlig skarpe; ulovlige sager lyser dem lige op i ansigtet). Jeg påstod, at det var da bare mine bilnøgler, men han erklærede, at det var det ikke, og gæt hvem der bestemte?
Han var sur og Ellen måtte ud og bagerst i køen for anden gang. Rode, rode, lede, lede, panisk LEDE. Hvad MENER manden? Århh – for hunde da… dér; nederst i en lomme, under et (brugt) papirlommetørklæde, lå et headset til min nye mobil. Et lillebitte headset, jeg aldrig har brugt og derfor totalt havde glemt, lå meget gemt, helt usynligt og næsten umærkeligt i tasken. 
Mens jeg stod der og skumlede og febrilsk rodede i tasken, fortalte vagten med en stolt mine, at nu forlod ambassadøren stedet , så hvis vi kiggede godt efter, kunne vi lige få det billede med. Hvilket billede? Vi har jo ingen kameraer, for pokker. Og hvor sjovt er det lige at se den amerikanske ambassadør køre? Havde det så bare været Mrs Obama.. Men hun var kørt for et stykke tid siden.
Dette var et eksempel på noget, man bare ikke siger højt i lige netop situationen, man er i.

OG alle gode gange tre. Jeg spurgte vagten (som nu kendte mit pasbillede særdeles godt, men ikke længere smilede til mig), om jeg blev hjemsendt som uønsket, hvis jeg failede igen, og han svarede bare koldt, at det var da bestemt ikke usandsynligt.
Jeg fik en anelse sved på panden, men denne gang gik tasken igennem uden selvlysende røde rektangler, og jeg mindede perleportmanden om, at mine knapper allerede havde vist sig at være uvenner med systemet.  Det var mine sko også. Og skjorteknapperne hos manden, der kom lige efter mig. Han sagde lidt senere: “Der er fandeme ikke engang metal i de knapper!”

Hvis vi skal ud og rejse, må vi gerne have mobiltelefon, ditto lader, kamera, pc, Ipod, en lighter eller tændstikker og USB-stik med. Det må vi så ikke på US Embassy.

Well. Godt så. Da jeg endelig var blevet bænket og adrenalinniveauet og hjertefrekvensen var blevet nogenlunde normaliserede, gik det herefter fint, jeg fik nogle gode bordfæller, og vi fik en fantastisk middag og nogle ikke mindre fantastiske vine. Alt var amerikansk, men det behøver overhovedet ikke kun at betyde burgers eller steaks and French fries.

Jeg fik oven i købet alle mine blacklistede ting tilbage, da jeg blev lukket ud igen.

Jeg gik ned til Østerport station og kunne konstatere, at E-toget til Køge var en saga blot pga. sporudvidelsesetablering. For da ind i H…… Nu blev målet fuldt.
TAXA!!! Hovedbanen, tak.
Derfra gik mit tog. Og nu er jeg hjemme. Mæt og adskillige oplevelser rigere.
Jeg glæder mig til en fredelig strikkefestival.

20 kommentarer

 1. Kære Ellen
  Sikke da en omgang, at du holdt det ud, syntes jeg er fantastisk, jeg ved godt hvordan jeg havde reageret, jeg havde taget hjem ganske enkelt! Det ville/kunne jeg ikke stå model til, sådan er jeg ikke indrettet, men jeg beundrer mennesker der kan klare det.
  Jeg tror også, at jeg ville egne mig bedre til en fredelig strkkefestival:) (Hvis jeg da kunne få gigtfingrene til at makke ret:)
  Knus
  Vibeke

  Kommentar af Vibeke — 1. oktober 2009 @ 2:03

  • Vibeke – det var lidt sejt, men på den anden side var vi blevet advaret på forhånd, så jeg kunne jo bare have checket ordentligt hjemmefra.
   Og maden og vinene – det var superbt 🙂 så jeg er glad for, at jeg holdt ud…

   Kommentar af Ellen — 1. oktober 2009 @ 8:03

 2. Du godeste Ellen, jeg kan forestille mig hvordan du har haft det da du skulle igennem kontrollen, py-ha. Jeg tror, jeg ville have følt mig som værende i skolealderen igen og være bange for at have gjort noget forkert, men det er godt at læse at oplevelsen fik en god udgang.
  Vi oplevede også ændringen i den amerikanske sikkerhedskontrol under vores ferie, vi har tidligere besøgt den amerikanske kirkegård ved Colleville-sur-Mer og kunne da gå lige ind, men denne gang skulle man, hvis man ville se den indendørs udstilling også igennem sikkerhedscheck med røntgenscanning og alle de unge vagter har sikkert har fået besked på at virke barske. Jeg tillod mig at spørge hvorfor der var kommet denne ændring, men fik bare at vide at det var for sikkerhedens skyld.
  På en eller anden vis forstår jeg da godt, at det er nødvendigt med sikkerheden, men den oplevelse du har været igennem, den kan da tage pippet fra enhver ☺

  Kommentar af Annette — 1. oktober 2009 @ 6:57

  • Annette – det var lige præcis også sådan, jeg følte mig: som en skolepige, der blev skældt ud. Det er godt nok mange år siden…
   Jeg har også været på den amerikanske kirkegård, du omtaler, men jeg var ikke indenfor.
   Det er trist, at sikkerhedsforanstaltninger behøver at være så omfattende, og i mine øjne måske en anelse hysteriske, men vi kan desværre ikke gøre noget ved det og har bare at acceptere, hvis vi vil opleve andet end vore egne fire vægge.

   Kommentar af Ellen — 1. oktober 2009 @ 8:10

 3. For hulen da! Sådan et persisk gedemarked, bare for at komme ind og smage noget vin og få lidt at spise. Er du sikker på, at du ikke i virkeligheden blev rekrutteret som hemmelig CIA-agent? Det skulle man da tro, med sådan en hysterisk procedure. Som Vibeke ville jeg nok også have drejet om på hælen. Den slags kan i den grad få mit pis i kog.

  Kommentar af Henny — 1. oktober 2009 @ 7:21

  • Henny – næh, tværtimod tror jeg, at jeg i aftes blev ekskluderet fra nogen sinde at blive antaget som spion for USA 🙂 Men det er såmænd også helt o.k. med mig…
   Jeg ville helst ikke frivilligt forlade stedet, for jeg havde faktisk betalt en del penge for at deltage i arrangementet, så min nærighed forbød mig at smide penge ud ad vinduet på denne måde. Men var jeg ikke sluppet igennem tredje gang, var jeg såmænd nok blevet sendt hjem.

   Kommentar af Ellen — 1. oktober 2009 @ 8:16

 4. Det er egentlig tankevækkende at man kan have så mange mobiltelefoner og kameraer etc., at man kan glemme hvor de er og hvor mange man har. I min barndom var der bestemt ikke overskud af elektroniske mirakler.

  Da du skrev “Alle gode gange tre” troede jeg du mente “fejlede alle gode gange tre”, men det gik jo godt tredie gang.

  Historien bekræfter en fordom, som jeg troede at jeg havde forladt da jeg holdt op med at læse Anders And og Andersine-historier for mange år siden: Dametasker er forværelse til pulterkammeret.

  Men sig mig engang, skal man ikke have flere dametasker? Så kunne man jo tage en ny og tom med en anden gang og på den måde få styr på bagagen? Men så var der jo ikke noget at skrive om og grine ad bagefter, så nej, lad være med det 🙂

  Kommentar af dax2 — 1. oktober 2009 @ 7:54

  • Donald – det er tankevækkende, ja, og jeg kan heller ikke rigtig sige noget, der kan modgå dine (her bekræftede) fordomme om dametasker. Og selvfølgelig har du ret i, at jeg bare skulle have startet en anden taske op – så havde jeg undgået alt det her pjat. Det gør jeg næste gang… 🙂

   Kommentar af Ellen — 1. oktober 2009 @ 8:19

 5. Ha,ha, god kommentar fra Donald! Vi skal bare tage en ny taske – ja, hvorfor gør vi ikke bare det??
  Men Ellen, sikke et cirkus du var igennem. Godt at du slap ind i de hellige haller og havde en god aften.

  Kommentar af betty — 1. oktober 2009 @ 14:08

  • Betty – ja, han ramte desværre plet, gjorde han 🙂
   Jeg var også glad for, at historien endte godt…

   Kommentar af Ellen — 1. oktober 2009 @ 14:22

 6. De er godt nok blevet stride – men det er de jo mange steder rundt omkring nu! Måske er de også lidt ekstra hysteriske i disse dage med Obama & Co., der render rundt i byen.

  Jeg bliver så irriteret i lufthavnene – i Bruxelles kommer man ikke længere igennem med fodtøj – det skal konsekvent af og igennem scanneren. Men kan de så ikke gøre rent på gulvet? Nææhh…. Sidst jeg skulle flyve tiltalte de mig på flamsk – så blev jeg så gal, at jeg sagde til dem, at de arbejdede i en lufthavn – at engelsk ville være det mest naturlige. Eller måske i et officielt tosproget land at spørge hvilket sprog man taler? Men de farer derudad på flamsk, fordi lufthavnen ligger i Flandern. Det er heller ikke lige det smarteste at stå og parlamentere politik i den situation kunne jeg godt se – men jeg blev altså så gal!

  I Costa Rica skulle vi selv hive vores kæmpe kuffert op på et bord og tømme det hele – på 1½ minut. Skønt, når man lige har fået det hele til at være der inden hjemrejsen. Og de var bestemt heller ikke sjove de fyre derovre!

  Kommentar af Nille — 1. oktober 2009 @ 19:18

  • Nille – dette har var ikke engang ekstraordinært…Det var lige så omstændeligt sidste gang jeg var der – der havde jeg åbenbart bare husket at tage en ny taske i anvendelse 🙂
   Velkommen i lufthavns-hadeklubben. Jeg kan godt forstå, at du bliver irriteret over den slags bøvl, du beskriver her.

   Jeg elsker at flyve, men efterhånden afskyr jeg så inderligt lufthavne – og kunne de så bare være konsekvente 😦 Det ene sted skal man smide bæltet; det andet skoene. Det ene sted skal man ikke hive pc op af tasken, men det skal man i en anden lufthavn.
   I Heathrow har de sko-skannere hver anden gang, jeg er derovre, og hveranden gang er hele systemet pillet ned igen. Nogle perleporte bipper, bare man har plomber i tænderne, og så skal man stå der og blive befamlet pga. ingenting.
   Selv om der højt og larmende står alle vegne, at sakse og knive med blade længere end 5 cm er forbudt, har de taget min lillebitte nøgleringskniv (3 cm blad) og en neglesaks (2,5 cm blade) fra mig. Og man protesterer måske nok lidt, men ikke ret meget, for man vil jo helst heller ikke arresteres.
   I Afrika har man de samme kontrolfaciliteter som i Europa, men jeg skal da love for, at de omgås reglerne på en noget anderledes og mere afslappet måde, hvilket passede mig udmærket. Men det skal jeg nok ikke sige højt 😉

   Kommentar af Ellen — 1. oktober 2009 @ 21:44

 7. He he … det var da en fantastisk beretning 😆 . Fik helt klare billeder af sceneriet for mig. Men historien beviser da ret godt, at det nu og da kan betale sig at få kigget en dametaske godt efter i alle gemmerne ;-). Godt aftenen alligevel blev god og velsmagende!

  God weekend – og hyg dig med strikkeriet ;-).

  Kommentar af Bente — 3. oktober 2009 @ 9:33

  • Bente – Ja, resten af aftenen kunne heldigvis (næsten) kompensere for den irriterende oplevelse. Og jeg er desværre en af den slags kvinder, der meget effektivt bekræfter mænds fordomme omkring opfattelser af dametasker 🙂
   Jeg har skam hygget mig, kan du tro…

   Kommentar af Ellen — 4. oktober 2009 @ 15:14

 8. Jeg har prøvet det der en gang for mange år siden, så det er ikke noget nyt. Jeg skulle til demonstration af et computerprogram. Jeg gik!

  Kommentar af Rasmine — 3. oktober 2009 @ 12:45

  • Rasmine – det ville jeg også have gjort, hvis jeg havde haft et ærinde tilsvarende dit, men som nævnt i en tidligere kommentar havde jeg lagt nogle penge for den aften, så jeg skulle godt nok smides ud derfra.

   Kommentar af Ellen — 4. oktober 2009 @ 15:17

 9. Hmhm, mon der er en dybere mening med det eller er det bare ren magt demonstration? Godt du trods alt kom ind og fik en hyggelig aften.

  Kommentar af olinesunivers — 3. oktober 2009 @ 21:21

  • Oline – jeg tror nu ikke det er magtdemonstration som sådan; de mener det skam helt seriøst. Og selv om jeg nok ikke lige er prototypen på en terrorist eller anden form for attentatmand, tager de åbenbart ikke nogen chancer.

   Kommentar af Ellen — 4. oktober 2009 @ 15:20

 10. LOL – jeg tror jeg doer af grin!

  Kommentar af Tina - omme i London — 6. oktober 2009 @ 23:06

  • Tina – la’ venligst vær’ med det… 🙂 det vil jeg søreme ikke have på samvittigheden… Det var faktisk først sjovt langt senere. Men det er selvfølgelig ‘langt senere’ nu 😉

   Kommentar af Ellen — 6. oktober 2009 @ 23:31


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.