Hos Mommer

9. september 2009

Trend til at lægge afstand til tegnsætningen ?

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 20:19
Tags: ,

Den kvikke læser vil have set det allerede i overskriften : denne nye tendens til j0442128[2]at anbringe et mellemrum inden tegnet. Hvad mener I om den ? Jeg synes, det er grimt ! Man fristes til at sige vederstyggeligt ! Jeg synes også, at det er meget underligt, at det ikke synes at komme komma og punktum ved; fænomenet ses kun foran kolon, spørgsmålstegn og udråbstegn. Jeg har ikke set det ved semikolon, men det skyldes nok i højere grad, at jeg har på fornemmelsen, at jeg snart er den eneste i Danmark, der bruger semikolon. I hvert fald den eneste på min arbejdsplads…

j0441498[1] Hvad i himlens navn har pludselig fået en hel masse mennesker til at tro, at der skal placeres et mellemrum foran alle andre tegn end komma og punktum? Sådan bare lige ud af det blå (apropos himmel). Hvorfor så ikke også foran komma og punktum? Hvad er forskellen? Mig overhelehovedet ikke forstå.

Jeg rettede det hos en kollega i dag – fik en mail fra ham til korrektur, inden han sendte den videre til USA. Da kollegaen og jeg talte om det, påstod han oven i købet, at jamen det mente han helt bestemt var noget, han havde lært i skolen (han er midt i fyrrerne). DET var jeg villig til at vædde næsten hvad som helst på, at han ikke havde. Han trak det da også i sig igen, da han oplevede min heftige reaktion, men hævdede alligevel spagfærdigt, at han synes, det ser meget bedre ud med den lille afstand.
Til det kunne jeg jo kun svare, at hans holdning til det æstetiske i sagen skulle han være så velkommen til at bevare i al evighed, men jeg spurgte derefter inkvisitorisk, om han ikke alligevel fremover vil overveje at skrive et tegnmæssigt korrekt skriftligt dansk og engelsk?
Han sagde o.k. Jeg tror ikke, han turde andet. Man er vel dragen i forkontoret.

18 kommentarer

 1. Dragen i forkontoret – Ha!
  Jeg har også lagt mærke til det hist og her, men ikke i så udpræget grad, at jg troede der ligefrem var tale om en trend. Jeg havde bare tænkt, at det var en variant af den der med,ikke at lave ophold efter punktum og komma.Det ser også irriterende ud !
  Hehe.
  Jeg troede i øvrigt at semikolon var skrevet helt ud af den danske grammatik; man ser det stort set ikke mere. Men helt alene er du nu ikke; thi jeg er medlem af en forening til semikolonets bevarelse. Vi er to medlemmer: En der hedder Thilde og så mig. Vil du være med? Eller skulle man mon danne en Facebookgruppe (“kan vi finde 10.000 mennesker som synes semikolon styrer for vildt?”).

  Kommentar af Anne — 9. september 2009 @ 22:34

  • Anne – jeg ved ikke, om det er en trend, for jeg er ikke så meget ude i den store verden, at jeg kan bedømme det – det er bare blevet lidt voldsomt på min arbejdsplads.
   Den med ingen afstand er jeg til gengæld ikke stødt på, men ja, det ser lige så grimt ud 🙂

   Yeahh osse mig! Med i semikolonklubben, altså… så er vi tre. Facebookgrupper undgår jeg af princip, så dér må jeg melde pas. (Men giv mig et praj, når I når medlem nr. 10.000).

   Kommentar af Ellen — 10. september 2009 @ 8:02

 2. Jeg tror, det måske kommer af, at man ikke har lært maskinskrivning. Hvis man har lært sig selv at skrive på pc, kan man jo godt komme til at skrive hurtigt og med stor træfsikkerhed, men reglerne får man ikke lært. På den måde bliver der lige pludselig plads til synsning.

  Jeg har i øvrigt haft en kursist, der helt konsekvent lavede to mellemrum efter punktum, spørgsmålstegn og udråbstegn. Han skrev meget hurtigt og med stor træfsikkerhed, så jeg tror ham, når han påstår, at sådan lærer man det i Kabul.

  Kommentar af Henny — 10. september 2009 @ 6:46

  • Henny – du har ret – det er sandsynligvis fordi, man ikke har lært maskinskrivning. Når jeg nævner dette, ser folk dybt undrende ud og spørger, om det ligefrem kan være en undervisningsdisciplin. Det er det vel heller ikke længere, er det?
   (Det er nu godt at have lært blindskrift…uanset hvor hurtige mine kolleger er på tasterne, er der endnu ikke nogen, der har slået mig…)

   Jeg ved, at man i USA lærer, at der skal to mellemrum efter de tegn, du nævner. Det er de fleste af de amerikanere, jeg email-korresponderer med, meget konsekvente omkring, så det kan sagtens være, de synes også i Kabul, at sådan skal dét være. Det ser såmænd ikke helt tosset ud – det er klasser bedre end mellemrum foran tegnet.

   Kommentar af Ellen — 10. september 2009 @ 8:12

 3. Tror du ikke bare det er sjusk, Ellen? Jeg har godt lagt mærke til det, og det skurrer i mine øjne, hvis noget ellers kan det.

  Noget der kan bringe mig helt ud af fatning er forstyrrende eller manglende kommaer 😉

  Kommentar af Madame — 10. september 2009 @ 7:58

  • Madame – ting kan måske ikke officielt ‘skurre i øjnene’, men jeg bruger ofte selv udtrykket 🙂
   Nej, det er ikke bare sjusk. Jeg har talt med andre kolleger end den netop nævnte om det; det er helt bevidst, og de synes, det ser så godt ud!

   Åh ja, de kommaer… jeg har det lige som dig (surprise 😉 ). Det er et kapitel for sig selv. En meget hyppig fejl er, at flere og flere tror, at der altid skal komma foran ‘at’, hvilket der jo ikke skal, når det efterfølges af infinitivsform. “Jeg bad ham om at hente bogen” er uden komma – man burde kunne høre det på den pause, der ikke er der, men det er åbenbart svært. Jeg har en kollega, der helt konsekvent sætter komma foran ‘at’, når det ikke skal være der, og udelader det, når det burde have været der. Vi har talt om det et par gange, når jeg har haft hendes skriverier til korrektur, men den trænger åbenbart ikke rigtig ind.

   Kommentar af Ellen — 10. september 2009 @ 8:29

 4. Hej Ellen.. du har fået en award.. se venligst på min blog..

  Kommentar af Vivi — 10. september 2009 @ 10:23

  • Vivi – tusind tak – jeg kiggede lige over dig 🙂
   Jeg er glad for, at du har tænkt på mig, men de dér ti ting… puha…jeg må lige tænke… og skriver selvfølgelig et indlæg, når det er sket 🙂

   Kommentar af Ellen — 10. september 2009 @ 17:58

 5. Det er en stor ting at gå op imod – det, at folk synes, noget ‘ser pænt ud’! Så kan man nemlig lige så godt pakke de seriøse argumenter sammen med det samme!

  Jeg prøvede det bl.a. med en bekendt i den lokale erhvervsforening; hun skulle for et par år siden starte en butik op, og der indgik et genitiv-s i navnet. Man må gerne skrive ‘s, ikk’? spurgte hun, hvilket jeg selvfølgelig afkræftede. Det si’r min mor også, sagde hun. Men det ser nu pæneste ud. Og jo, hendes butik hedder xxx’s (og det skurrer i mine øjne!) – og jeg undrer mig stadig over, hvorfor hun tog mig med på råd, når det tydeligvis kun var på skrømt.

  Men for at vende tilbage til dit mellemrumsindlæg: Det er både ukorrekt og grimt (mellemrummet altså, ikke indlægget 😉 ). Så lad os endelig prøve at få folk til at lade være med det. Og … jeg melder mig også gerne under semikolon-fanerne (bare ikke på Facebook) 🙂 .

  Kommentar af Bente — 10. september 2009 @ 14:19

 6. Bente – jeg vidste jo næsten, at jeg kunne regne med dig 🙂
  Jeg har flere gange mødt præcis den samme argumentation onkring ‘s, som du præsenterer her – altså at folk synes, det ‘ser pænest ud’ med apostroffen efter navnet. Jeg har i den forbindelse, lige som Lynne Truss, en nærmest ubændig lyst til at gå ud med retteblæk eller heldækkende tuschpenne i passende farver og hidsigt overmale alle de overflødige apostroffer 8)

  Sticklers of the world: Stick together!

  Kommentar af Ellen — 10. september 2009 @ 15:44

  • He he … ja, jeg er vist ret forudsigelig, når det kommer til sproglig korrekthed 😀 .

   Kom i øvrigt til at tænke på, at jeg faktisk sidste år havde et citat ang. semikolon på min blog. Tror, du vil holde af det 😉 .

   Kommentar af Bente — 10. september 2009 @ 22:21

   • Selv hehe – ja, vi får da anbragt nogle døde fluer hist og pist i teksterne 😀

    Kommentar af Ellen — 11. september 2009 @ 7:15

 7. Semikolon bruger jeg aldrig, og nu har jeg været nødt til at google det for at se, hvornår man bruger det 🙂

  Men om jeg får lært at bruge det, er en helt anden sag.

  Og jeg er glad for, at jeg bruger staveprogram, når jeg skriver indlæg, for jeg har ingen problemer med tegnsætning i håndskrift; jeg får dog altid lavet mellemrum, når jeg bruger tastaturet 🙂 Se nu er jeg i tvivl, kære Ellen, burde der være ; andre steder end det ene sted, og skulle der overhovedet være ; i den sætning? 🙂

  Kommentar af Lene — 11. september 2009 @ 0:35

  • Haha, Lene… det ser da helt rigtigt ud i mine øjne. Jeg bruger semikolon, når pausen er for lang til komma og for kort til punktum. Se, det var jo virkelig en regel, man kan bruge til noget, ikke? 😉
   Jeg er såmænd ret ligeglad med, om folk anvender semikolon eller ej; jeg holder bare selv så meget af det lille tegn, at jeg nok nærmest misbruger det…

   Kommentar af Ellen — 11. september 2009 @ 7:19

 8. Jeg tror ikke, at der var mange, som lærte at skrive på maskine i skolen inden slutningen af 1990’erne, hvor PC’er blev almindeligt udbredte.

  Det er formentlig et levn fra dengang, man skrev i hånden, og ingen kunne se, om der var mellemrum efter! Eleven syntes, han havde lavet et mellemrum, og læreren har opfattet det som en uregelmæssig, dårlig skrift, tror du ikke? Jeg får sommetider mail(s) fra gamle kolleger, som laver det nummer med mellemrum inden tegn, forkerte parenteser m.v.

  Når jeg laver en “ellipsis” (fx. tre punktummer som i sætningen “at jeg nok misbruger det”) så laver jeg mellemrum *inden* ellipsis. Det er jo ikke “punktummer” i normal forstand, men erstatning for et ord (eller pause).

  Men jeg har lavet mange fejl selv. Engang begyndte jeg at skrive You med stort, i breve, i den tro at jeg havde lært at gøre sådan. En irriteret chef mente derudaf at kunne udlede, at jeg var dum, hvilket iøvrigt ikke fik ham til at foreslå efteruddannelse eller lignende.

  Kommentar af dax2 — 13. september 2009 @ 16:45

  • Donald – unoder opstår sommetider ud af den blå luft, åbenbart. Du skrev You – rigtig mange danskere tror, at ‘jer’ og ‘jeres’ skal med stort begyndelsesbogstav. Det skal de ikke – det skal kun I, De og Deres, fordi der er også findes ordene i, de og deres.
   Men derfra og til ligefrem at kalde folk dumme… det er jo bare uvidenhed, og det er noget helt andet 🙂

   Kommentar af Ellen — 13. september 2009 @ 19:20

 9. Jeg er også en stor fan af semikolon; jeg synes, at det er et smukt tegn og det nuancerer på en mere personlig måde end kommaer og punktum. Jeg undrer mig over om den trend kan stamme fra andre sprog? På fransk er der et mellemrum inden udråbstegn for eksempel.

  En ting jeg, som udlandsdansker, ikke kan vænne mig til er den trend (eller regel) med at skrive “end” som “en” – større en sin bror… jeg synes, at det ser så forkert ud. Jeg ved ikke om det er “lovligt” eller bare dårligt sprog?

  Kommaer har vel altid været alles skræk; jeg læser aldrig mine blogindlæg igennem, inden der trykkes på knappen – så det sammenholdt med min hverdag med fransk som sprog hjælper givetvis ikke på kommasætningen. Jeg må genstudere reglerne – men den med infinitivform – den kender jeg dog; og det støder også mit øje.

  Kommentar af Nille — 19. september 2009 @ 20:11

  • Nille – velkommen hertil 🙂 – beklager det sene svar, men jeg har ikke været hjemme.

   Jeg skal ikke kunne sige, om afstanden til tegnene kunne stamme fra fransk, men jeg tvivler, for påvirkningerne i DK kommer mest fra engelsk/amerikansk.

   At skrive ‘en’ i stedet for ‘end’ er ikke blevet lovligt, mens du har været væk – det er bare dårligt sprog, ganske som hos de mange, der skriver ‘for’ i stedet for ‘får’ og omvendt.

   Og din blog har jeg så absolut kun ros tilovers for – både hvad angår det grammatiske og indholdet i den 😀

   Kommentar af Ellen — 21. september 2009 @ 8:21


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.