Hos Mommer

13. august 2009

De sidste feriedage

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 17:43
Tags: , ,

Onsdag, 5. august. Dagens distance: nul km.

Med andre ord: Vi har ikke lavet en pind hele dagen andet end at gå rundt om pynten her på Ekön, nydt skærgården og i øvrigt det helt fantastiske vejr.
Også her på campingpladsen er der Fastliggere med stort F. Se bare dette arrangement. Andre har deciderede små haver, som de går og passer og pusler så nysseligen om.
En svensk Fastligger
Jeg har fået alt for meget sol i dag (blevet pinligt rød på hele frontpartiet på trods af SPF 15)… derfor fryser jeg, selv om det stadig holder sine tæt mod 20 grader kl. mere end 20. John overtalte mig ikke desto mindre alligevel til at komme med ned til klipperne nede mod vandet, for det var blikstille og fuldmåne og meget smukt og det syntes han, jeg skulle opleve. O.k. da – det var lidt svært at finde en hurtig undskyldning, så jeg følte mig nødsaget til at hive et par cowboybukser og min nye, norske striktrøje på. Det var nu ulejligheden værd, for smukt viste det da sig helt bestemt også at være. Månen kan ikke blive mere fuld end hvad vi oplevede lige her, og den spejlede sig så fornemt og selvsikkert i vandet. John prøvede at fotografere synsindtrykket, men det var vist ikke helt nemt. Det tog i hvert fald lang tid, og der var mange myg, der i høj grad benyttede sig af lejligheden. Hov – hvad sagde jeg? Myg? Jamen, de måtte vel også indfinde sig på et eller andet tidspunkt… OFF! var desværre efterladt i camperen, så jeg måtte nøjes med at vifte og slå med armene.
Den campingplads er bare helt i orden

Torsdag, 6. august. Dagens distance: 350 km.
Mål: Spjutatorpet = ”hjemme”. Camper tømt og rengjort indvendig. Vi har valgt at betale 600 SEK for, at udlejeren rengør den både ud- og indvendig, så han skal nok få lov til at gøre arbejdet… men gaskomfur, køleskab og vask kan vi ikke lide at aflevere i uren stand, og der skulle også lige støvsuges, syntes vi – og er rigtig glade for, at vi slipper for at vaske vognen udvendig; der sidder flere kilo udsplattede insekter fast rundt omkring.
Vejret er igen blevet aldeles upåklageligt, faktisk er det meget, meget varmt, men John har jo også fødselsdag …

Resten kan siges meget kort: Det har været en rigtig dejlig ferie, og vi må erklære os enige med de, der har påstået, at den form for ferie er stærkt vanedannende.

Fra i morgen aften er det ikke længere ”rigtig” ferie – så er det egentlig bare en weekend, inden hverdagen igen rammer os med en knytnæve lige i ansigtet mandag morgen.

Efterrationalisering:
Hvis man af en eller anden grund ikke bryder sig særlig meget om børn, er det en perfekt tur at tage – vi har kun set ganske få af slagsen; det er helt åbenbart en ferie, man først tager som midaldrende eller mere. Eller måske inden, man får børn (som parret på bryllupsrejse, der skålede i champagne ved globen på Nordkap), men de (børnene, altså) vil sikkert også kede sig bravt undervejs med de mange, mange kilometer, de skal sidde fastlåst i en bil.
Hvis man derimod holder meget af at se på fugleliv, kan denne tur ikke anbefales. Vi har ikke oplevet stort andet end skader, krager og vipstjærter – og så måger i hobetal, naturligvis. Der var så lige gråspurvene i Olderfjord, jajada, men alt i alt ikke specielt ophidsende ornitologiske oplevelser at skrive hjem om.
Vi gjorde det rigtige ved at køre op gennem Norge og hjem gennem Finland/Sverige. En venlig sjæl havde på sin hjemmeside (kan desværre ikke huske adressen) fortalt, at det er måden at gøre det på, for Norge er ikke kønnest i modlys; man skal nyde alle de fantastisk smukke fjorde med solen i ryggen. Det havde han ubetinget ret i – tak for det, hvem du så end er, for det havde vi slet ikke tænkt på.

Vi havde hørt så meget om den forfærdelige myggeplage, man må finde sig i på en tur som denne, men det har da ikke engang været så slemt, som det kan være i Danmark på en sommeraften. Jeg ved ikke, om det for mygs vedkommende er ved at være sent på sæsonen, men jeg var i hvert fald overrasket over, hvor få gange vi oplevede, at der overhovedet var myg.

Man skal så absolut bruge så meget som muligt af tiden i Norge. Ikke et ondt ord om svenske skove, for de er skam også dejlige, men når man har kørt langs med, henholdsvis igennem, 2000 km. svensk skov, er man efterhånden overbevist om, at variationen er begrænset. De norske fjelde, fjorde og fosser kan vi derimod ikke blive trætte af. Det virker ikke ensformigt, men nyt og bare næsten uvirkeligt smukt næsten hele tiden. De to dage, vi endte med at tilbringe på Ekön, kunne vi, hvor smukt der end er dér, have brugt mere fornuftigt ved at starte i Reine på det sydligste Lofoten og så køre op gennem hele den smukke øgruppe. Her får man fred i sjælen
Det høje nord passer vældig godt til os, men ud over det har vi nok også været ualmindeligt heldige med vejret. Oplevelsen havde sikkert været en kende anderledes, hvis vi havde haft to uger med silende regn og temperaturer mellem 10 og 15 grader.
Vi havde camperen i 14 dage. Vi skulle have lejet den for tre uger – det var alligevel ikke blevet forfærdeligt meget dyrere, for, fordi vi kun havde 3400 ”fri kilometer”, kommer vi til at betale for en masse ekstra – vi har kørt 5342 km, og vi kommer til at slippe 1,8 svensk krone for hver af de næsten 2000 km, vi har kørt ”for meget”. O.k.; det svarer ikke til en uges camperleje, som var 6650 SEK, men alligevel …
Vi var blevet anbefalet at tage ud på Vardø, helt ude mod det yderste øst (man kommer næsten til at tænke på Terje Vigen: ”Der bodde en underlig, gråsprængt enpå den yderste, nøgne ø…”), men det kunne vi ikke nå. Hvis vi gør turen igen, hvilket absolut ikke er udelukket, vil vi sørge for at have tre uger til den.

14 kommentarer

 1. Jeg kan godt genkende det med at tage igennem Norge, hvor det er muligt. Jeg har dog aldrig været nordligere end Trondheim, men det er vist det samme i MellemSverige som i NordSverige 🙂

  Kommentar af dax2 — 13. august 2009 @ 20:31

  • Donald – fuldstændig det samme 🙂
   Men Norge bliver smukkere og smukkere, jo højere vi kommer op.

   Kommentar af Ellen — 13. august 2009 @ 21:03

 2. Det lyder da, som om I har haft en skøn ferie – selv om du kan efterrationalisere dig frem til nogle ting, som kunne have været anderledes (bedre). Men det må jo blive næste gang, for du lyder, som om der godt kunne komme sådan en 😉 .
  Og nej, de dér fastliggere med parcelhus-adfærd på campingpladserne fatter jeg heller ikke!

  Kommentar af Bente — 13. august 2009 @ 22:50

  • Bente – det skal ganske rigtigt heller ikke opfattes som utilfredshed, og ferien er lige så ganske rigtigt en af den slags, der tåler en gentagelse.
   Jeg har også kun et lille smil tilovers for de kolonihavewannabes, eller hvad man nu skal kalde dem. På den anden side kan det jo betragtes som et meget billigt, men ikke desto mindre flytbart, sommerhus, hvilket trods alt giver et andet perspektiv, men… jeg synes nu altså alligevel, at det ser lidt aparte ud på en campingplads 🙂

   Kommentar af Ellen — 13. august 2009 @ 23:05

 3. Det undrer også mig, hvordan man kan få sig til at opføre en træterrasse på en campingplads. Det undrer mig endnu mere, hvordan man kan få lov til det, men sådan er der så meget.

  Kommentar af Henny — 14. august 2009 @ 7:25

 4. Henny – enig i det første. Mht. til det andet har jeg kun oplevet ét sted (i DK), hvor man ikke accepterede den slags.
  Jeg tror, at pengene, der flyder ind fra fastliggerne, har en vis indflydelse på, hvad samme fastliggere får lov til at tage sig af friheder 😉

  Kommentar af Ellen — 14. august 2009 @ 7:32

 5. Det var meget, meget spændende at læse, Ellen! Da jeg var på Nordkap, valgte vi også at køre op gennem Norge og hjem gennem Finland/Sverige. Det er den bedste rækkefølge – og jeg tror du har ret i, at turen ikke er noget for børn.

  Kommentar af Madame — 14. august 2009 @ 7:59

 6. Madame – næh, det er for kedeligt for sådan nogle størrelser. Da jeg i februar fortalte C&T i England, hvad vi skulle i ferien, spurgte Tim, om de måtte komme med. Jeg svarede, at de skulle da være så hjertelig velkomne, men om han virkelig troede, det var en god ide at lade de to små krudtugler være fastspændt i en bil det meste af dagen.
  Han trak sin anmodning tilbage med et grin 🙂

  Kommentar af Ellen — 14. august 2009 @ 10:25

 7. Det lyder som en fantastisk tur, I har haft. Jeg genkendte mange af de steder, I besøgte. Da jeg fyldte 60, var Henriks gave en tur med Hurtigruten, og undervejs i de 11 dage fra Bergen til Kirkenæs, var der mange ophold og mulighed for at komme på tur ind i landet. Og som du siger, når vejret er godt…..Det gør en kæmpe forskel. Men et smukt og barskt land er det.

  Kommentar af betty — 14. august 2009 @ 10:32

  • Betty – vi er vist helt enige om Norges lyksaligheder 🙂
   Dejlig og flot gave at få. Det må have været spændende at prøve Hurtigruten, som nok ikke uden grund kaldes for verdens smukkeste sejlrute. Vi har også planer om at tage den tur – om vinteren, fordi vi så gerne vil opleve nordlyset.

   Kommentar af Ellen — 14. august 2009 @ 13:03

 8. Norge er bare smukt og specielt Lofoten. Der var vi også på vores tur.
  Nu tror jeg nok at vejret deroppe i nord generelt er fint om sommeren. Vi var afsted sidste år og havde 20-26 grader hver dag og strålende solskin.
  Men man fornemmer rigtig hvor meget I har nydt jeres tur og det er bare dejligt.
  Jeg vil prøve at overtale min mand til at drage til Bergen og omegn næste sommer. Der skulle også være så smukt. Men nu får vi se, der er så mange spændende steder man kan tage hen og desværre ikke tid nok til alle.
  Porsesnapsen faldt i god jord hos drikkeren (min far). Han var mægtig begejstret, så tak for råvarene til den.
  Hav en god weekend!

  Kommentar af Havehyrden — 14. august 2009 @ 14:32

  • Havehyrde – tak i lige måde.
   Godt, at porsen blev vel modtaget. Bare sig til, hvis du skal bruge mere.
   Jeg havde bare hørt, at der er tåge 300 dage om året på Nordkapklippen og regnede derfor med, at vi var heldige. Vi var på Lofoten for nogle år siden og havde mildt sagt et meget blandet vejr. Dog overvejende til den regnfulde og meget kolde side 🙂 Men lad os håbe, at det var undtagelsen – og smukt var der bestemt.
   Bergen og fjordlandet er også betagende, så du må se at få overtalt din husbond.

   Kommentar af Ellen — 14. august 2009 @ 15:04

 9. Kære Ellen
  Tak for turen! – Det var dejligt at få frisket hukommelsen op!
  Jeg tror du har ret, børn på sådan en tur bliver et mareridt, både for børn og voksne.
  Det er da noget af en mand du har, altid godt vejr, på fødseldage, – tillykke med ham.
  Knus
  Vibeke

  Kommentar af Vibeke — 14. august 2009 @ 21:13

  • Vibeke – velbekomme du 🙂 Dejligt at du har nydt at gense nogle af stederne.
   Tak for hilsen til John…jeg har aldrig rigtig fundet ud af hans hemmelighed, men virker, det gør den altså, den med det gode vejr den 6. august… og vi har set, at det virker der, hvor han nu engang befinder sig den dag – ligemeget om det er i DK, Sverige, England eller… hmmm, Afrika…høhø 😉

   PS: Din marinade er er i brug nu – der står 2×2½ kg oksekød og søpper til i morgen. Vi glæder os til at smage resultatet.

   Kommentar af Ellen — 14. august 2009 @ 22:35


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.