Hos Mommer

8. august 2009

Uddrag af en landsbydames dagbog

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 17:57
Tags: , , ,

Der har været totalt dødt her på bloggen i tre uger. Jeg har været på ferie, men det er nok ikke nogen hemmelighed. Den var skøn, ferien altså, og jeg kan ikke dy mig for at skrive lidt om den – jeg belaster jer måske oven i købet med et dagbogsuddrag eller to til. Men for pokker, hvor har jeg har travlt nu – der er mange blogge, der skal besøges og læses, inden jeg er ajour med jer igen. Vi mødte kun en enkelt campingplads med internetadgang for gæsterne, og jeg valgte at springe det over – så var der bare gået alt for mange timer med det. Jeg har dermed lige klaret mig tre uger uden (net)forbindelse med omverdenen, hvilket er ny, personlig rekord.
Blogge skal læses, haven (krukkerne) skal gennemgås og nusses om, ferietøjet skal vaskes, og så forlanger man oven i købet, at jeg tager på arbejde på mandag. Strengt.

Jeg tager lige et hop ind i feriedagbogen, som nåede op på 10 A4-sider:

Mandag, 27. juli. Dagens distance: 440 km.
Kørte fra Tärnaby i Sverige kl. 08:45 med kurs mod Narvik.
Vejret tegnede ikke for godt om morgenen, men det blev godt, så snart vi
Kl. ca. 22.nåede på den anden side af fjeldet og ind i Norge. Det er også blevet varmt… jo højere mod nord, jo bedre og varmere vejr, åbenbart. Det har været en vidunderlig smuk tur hele vejen, med vand, vand og atter vand – fosser og fjorde i stor stil. Har plukket blåbær til morgenmadsyoghurten.
Nåede til Ulvsvåg ca. 100 km. syd for Narvik. Fandt en plads helt ud til vandet, så vi kan se Lofoten på den anden side. Sad ude og spiste i dejligt solskin.
Stadig hverken rener eller elge! Kun advarselsskilte mod dem…
Den ene af vores naboer sidder og strikker. Det gør jeg også. Vi smiler til hinanden og løfter strikketøjet til en hilsen.
Kl. 23 var solen endnu ikke gået ned. Men tæt på…

Tirsdag, 28. juli. Dagens distance: 325 km. Kørte kl. 08:45 med kurs mod Tromsø.
Denne dag var den første, hvor vi skulle ud og sejle for at komme videre ad E6. De skulle lige til at lægge fra, men så os komme og ventede på os, så det var helt perfekt. Der er ikke så meget med afgangstider her – man sejler sådan lidt efter behov, har vi på fornemmelsen.

Vejret er bare dejligt – sol og vel en 23-25 grader (vi har intet termometer, men det er varmt). Vi lagde til for aftenen ved Ramsfjord Camping, 30 km. syd for Tromsø. Vi vil bruge en del af dagen i morgen til at kigge nærmere pEn norsk fastliggerå Tromsø og vil i det hele taget prøve at tage den lidt med ro heroppe, for det er området her meget højt mod nord, vi hele tiden har talt om at undersøge lidt nærmere, for hvem ved, om vi kommer igen? Den 23. juli var sidste døgn uden solnedgang, så vi kom lige fem dage for sent. Pyt nu med det – ved Nordkap er sidste døgnsol 31. juli, så det når vi nok lige.
Hvis vi sommetider kan smile lidt over fastliggere i Danmark, så er det da ingenting mod de norske: De har form som et veritabelt kolonihavehus, som man lige docker campingvognen ind til, og så har man ellers lædermøbler, radiator, terrasse og hele pibetøjet. Meget underholdende syn… Nogle er større end andre; vi så et meget stort ”sidehus” næste morgen, men det fik vi desværre ikke fotograferet – det var lige før, det var med en førstesal med høj rejsning i soveværelset og det hele. Her holder vi da meget godt...
Myg? Hvad er det? Her er ikke en myg at se. Eller mærke for den sags skyld. Fint med mig – ingen klager herfra.

Væltede et krus nylavet Nescafé om aftenen. Fandens også. Bare fordi jeg ville lege flink hustru, for jeg drikker ikke sådan noget selv. Et enkelt krus kan fylde ret meget, men det meste landede heldigvis i gaskomfurområdet, og jeg fik da langt om længe tørret op igen.

Den ene af vores naboer sidder og strikker. Det gør jeg også. Vi smiler til hinanden og løfter strikketøjet til en hilsen. Ganske som i går. Strikkere i alle lande, forener eder!

Onsdag, 29. juli. Dagens distance: kun 139 km. Kørte 09:45 mod Tromsø.
Fandt Nescafépletter på yderdøren og meget kold Nescafé på hylden nederst i køleskabslågen. Nu det hele da være opdaget 🙂
Tromsø med katedralen  Under Tromsø – og jeg mener under, som i nede under, hugget ud i klippen, var der et komplet vejanlæg med rundkørsler og det hele. Underlig fornemmelse… Parkeringshuset lå også under jorden. Jeg HADER den slags. Min eneste allerallerstørste svaghed. Får total klaustrofobi og har det absolut ikke godt, før jeg er vel ude i det fri igen. Hvilket jeg på et tidspunkt var overbevist om, vi aldrig var kommet, for den udkørsel, vi først fandt, kunne camperen ikke komme igennem. Bakke, bakke, bakke, meget, meget forsigtigt. Vi måtte spørge os frem, for der var enormt dårlig skiltning – faktisk var der overhovedet ingen henvisninger til nogen som helst udkørsel i det åndssvage parkeringshus, så spørg mig lige, hvordan jeg havde det (jeg var fuldstændig stiv; både indeni og udenpå, og jeg kunne kun tale gennem sammenbidte tænder). Nå, men ud fandt vi da til sidst, og det Tromsø, som lå oven over jorden, var da en dejlig by. John og jeg købte hver en norsk trøje/jakke på markedet på Stortorget. De er flotte. Jajaja, jeg strikker selv, men alene garnet ville have kostet mig en 6-700 kr., og så kommer hele arbejdet oveni. De er oven i købet forede.Drømmelandskab?
Jeg købte også en rensdyr-yderfilet i en special- og delikatesseforretning. 676 g kød til 543 NOK kiloet; dvs. 367 NOK at betale ved kasse 1. Så er det kød godt nok også betalt, skulle jeg mene, men nu havde jeg besluttet mig for at ville prøve. Jeg fik anvisning om grilltilberedning, så vi kan kun håbe på, at det kommer til at smage godt. Mere herom, når vi når så langt.
Ved trettentiden var Tromsø gennemgået, så efter den traumatiske, underjordiske oplevelse gik turen videre gennem stadigt smukke landskaber. Og grønne fjorde… enten dybgrønne eller nærmest turkise. Her er mange flere og større træer, end jeg havde forventet. Gad vide, hvornår det stopper? Ved Alta? Eller endnu højere oppe? Ville have troet, det ville have været et meget mere goldt landskab. Vi skulle sejle to gange, så vi nåede ikke langt i dag – kun til Rotsundelv camping mellem Tromsø og Alta. (190 NOK for plads og el + 20 – tyve – kr. pr. bad. Normalt er et bad med i prisen).
Smukt, ikke? Det eneste, vi hidtil har set til rener, var et udstoppet eksemplar foran en forretning i Tromsø. Er det bare en anelse skuffende? Ja sgu. Jeg havde regnet med at have set masser, masser af elge og rener på nuværende tidspunkt.
Og så har vi da i øvrigt et termometer: Kom lige i tanke om det, der ligger som standardudstyr til køleskabet. Jeg synes, luften virker kold nu, men det viste sig faktisk at være en 17-18 grader kl. 19:00, hvilket vel egentlig må siges at være meget pænt så højt mod nord. Og nu er her myg. Mange myg. Dog stadig ikke, som forventet, helt enormt mange myg, og OFF! virker efter hensigten.
Den her camper har noget imod Nescafé. Eller også kan den netop
lide det, for den under i hvert fald ikke os noget: Her til aften tabte John dåsen ned i gaskomfursområdet. Han skulle sætte den på plads og troede, han havde skruet låget på, men det havde han ikke… Nå, som han selv sagde, så var spildet da tørt denne gang.
Dagens menu: Italiensk, kaldte jeg det nok så flot og med store, sydeuropæiske håndbevægelser, hvilket John grinede stort over, men altså: Venetiansk suppe (fra pose, men ganske udmærket efter lidt oppepning 🙂 ). Ravioli med svampe og dertil en gorgonzolasauce (ready to use, men varmet lidt op). Der skal helst spares madlyst op til rensdyrfileten – vi skal virkelig være sultne, for så er den simpelthen bare nødt til at smage supergodt. Satser på, at den skal indtages, når vi har indtaget Nordkap.
 Her står du...

P7300018 Her så vi mange rensdyr – de arme skind…

Reklamer

12 kommentarer

 1. Kære Ellen
  Velkommen hjem!
  Det er sjovt at læse fra din dagbog, det er interessant at læse om de steder, hvor jeg har været, ikke bare på ferie, men i længere tid, jeg boede i Narvik over ½ år, var af og til i Tromsø, og i Alta var jeg i omkring en måned, der så jeg altså rener, men det er mange år siden.
  Glæder mig til fortsættelsen!
  Stort knus
  Vibeke

  Kommentar af Vibeke — 8. august 2009 @ 20:08

  • Åh, Vibeke – jeg kan blive helt misundelig over, at du har boet disse skønne steder. Jeg kan slet ikke få nok af den natur, de holder sig nord for polarcirklen 🙂 Nød du ikke bare vildt at bo deroppe?
   Det var dejligt, at du kunne lide at læse mine pluk – renerne kommer i fortsættelsen, så de var der alligevel 🙂 Havde man undermineret Tromsø, da du var der?

   Kommentar af Ellen — 8. august 2009 @ 22:32

 2. Nej de havde ikke “undermineret” Tromsø, hvornår er det blevet gjort? De må jo have haft brug for pladsen, – det er i grunden også fantastisk gjort, for alt ligger på klipper, så det er ikke noget man bare “graver”!
  Knus
  Vibeke

  Kommentar af Vibeke — 9. august 2009 @ 0:47

  • Jeg ved ikke, hvornår de ‘gravede ud’ under Tromsø, og ja, på trods af mit ubehag ved at færdes dernede, er det et imponerende stykke arbejde.

   Kommentar af Ellen — 9. august 2009 @ 9:37

 3. Velkommen hjem, Ellen, det lyder som tre fantastisk uger, I har haft! Jeg har været på sådan en tur selv og mindes den som en af de allerstørste oplevelse i mit liv – midnatssolen, bjerge og landskaber. Jeg glæder mig til at læse mere og se flere billeder fra jeres tur. Dine billeder minder meget om dem, jeg har i mit fotoalbum 🙂

  Kommentar af Madame — 9. august 2009 @ 7:19

  • Madame – det var en meget dejlig og smuk tur, og jeg tør godt holde et eller andet på, at 75% af alle billeder fra Nordkapture ligner hinanden meget, uanset hvem der har taget dem 😀

   Kommentar af Ellen — 9. august 2009 @ 9:40

 4. Ja der er smukt deroppe i Norges land. Jeg kan se at noget af turen er den samme som vi kørte sidste år. Vi tog dog op igennem Finland. Myggene kom først ved en skovområde i nordfinland. Vi klarede os dog fint uden myggespray mv.
  Tænk at du allerede skal på arbejde i morgen. Det er da næste umenneskeligt!!
  Velkommen hjem igen.

  Kommentar af Havehyrden — 9. august 2009 @ 8:46

  • Havehyrde – ja det er godt nok tarveligt. Jeg er simpelthen ikke skabt til at gå på arbejde 🙂
   Vi tog hjem gennem Finland – udvalget af ruter til dentur er jo ret begrænset – men heller ikke dér oplevede vi ret mange myg.Der skal så heller ikke ret mange til, før jeg kapitulerer og sprayer mig, for jeg reagerer meget på myggestik.

   Kommentar af Ellen — 9. august 2009 @ 9:44

 5. Velkommen hjem og tak for indblikket i din dagbog, jeg glæder mig til de kommende dage:)

  Kommentar af olinesunivers — 9. august 2009 @ 9:24

  • Oline – tak for ordene – jeg er positivt overrasket over de lige så positive udmeldinger, der er løbet ind omkring min feriedagbog, men jeg leverer da gerne lidt flere skriverier 🙂

   Kommentar af Ellen — 9. august 2009 @ 9:47

 6. Velkommen hjem og tak for kigget i dagbogen. Spændende! Men du kunne sikkert godt bruge nogle feriedage nu, for det må da også have været noget hårdt med den megen kørsel i autocamperen.

  Kommentar af Henny — 9. august 2009 @ 9:47

  • Henny – man burde altid have ferie for at rekreere sig efter ferien 🙂
   Det var nu ikke så anstrengende endda, for som nævnt gider John godt køre hele tiden – han slapper mere af bag rattet end som passager (og det er ikke fordi, jeg er en dårlig chauffør 🙂 ) – jeg har bare siddet og strikket og/eller stornydt den natur, vi kørte igennem. Man sad faktisk rigtig godt i den camper. På forsæderne. Jeg ville nødigt have været bagsædepassager.

   Kommentar af Ellen — 9. august 2009 @ 10:05


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.