Hos Mommer

9. juni 2009

Sommerlig

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 17:32
Tags: ,

Ugens mandagstema.

En af familen Sommers medlemmer er død – det er et Sommerlig…
Et myrdet person er blevet fundet i en park for nylig – det er et sommerlig…

Jeg læser krimier for tiden, hvilket vist alt for tydeligt afspejler sig i de første tanker, der dukkede op omkring mandagstemaet. Jeg må i anden tankeomgang nok erkende, at ordet snarere skal lede vores tanker hen på det faktum, at vi er trådt ind i sommeren – i hvert fald trådt ind i årets første officielle sommermåned.

Sommerligt – nu sætter vi lige et ‘t’ på for at komme ud oPICT0006_0453ver disse skrækkelige krimi-associationer – kan for mig bedst symboliseres af følgende:
Friske jordbær, nye kartofler, et lille barn iført solhat og ikke ret meget andet, et florlet gardin, der vifter i brisen, lyden af en gammeldags plæneklipper (en truet art), små, hvide lammeskyer på en dybblå himmel, indtagelse af mad og drikke under åben himmel.

  Det mere P7220057_1011uhåndgribelige kan være den vidunderlige fornemmelse, man har i maven den dag, man går på sommerferie og med slet skjult fryd i stemmen siger til sine kolleger: “Vi ses om tre uger! Hav det godt så længe…”; følelsen af bare fødder på græs, duften af alskens blomster og krydderurter, duften af tilberedning af grillmad rundt omkring i nabolaget, glade stemmer fra legende børn.

Faktisk bruger vi nok ikke ordet så meget om sommeren, for der er det jo sommer, og (næsten) alt er sommerligt.

Bruger man det ikke mere på de andre tre årstider for at indikere, at et eller andet nærmere hører til sommersæsonen? ”Ih altså, du har jo helt sommerligt tøj på i dag.” Det ville være temmelig tåbeligt at sige i juli, ikke?

Eller: ”Nej da, sikke noget sommerligt mad, du serverer i dag.” Ligeledes en mere passende bemærkning på alle andre tidspunkter end om sommeren…

Det er helt sommerligt vejr i dag.” Det skal være en umanerlig dårlig sommer, hvis man siger sådan om sommeren – den bemærkning vil man nok oftere høre om foråret eller om efteråret.

Mine påstande bekræftes så nogenlunde i ”Ordbog over det danske sprog”:
sommerlig, adj. adv. -t ell. d. s. (VSO. Grundtv.PS.IX.13). (oldn. sumarligr, ty. sommerlich) som hører sommeren til, er ejendommelig for, præget af ell. mindende om sommeren. Moth.S606. *(hun) Omtryller . . Vinter til sommerlig Tid. Oehl.XXI.38. *det var underligt, om Vinterstide | At se det ene Træ saa sommerligt. Grundtv.PS.II.33. det Sagn, at naar man kommer gjennem Nordpolisen, træffer man under selve Polen aabent Vand og en sommerlig Ø med Frugter og Blomster. Goldschm.IV.352. lyst klædt i en sommerlig Dragt. Pont.LP.V.127. Vejret holdt sig stadig sommerligt. smst.VII.22. Folk havde saa smaat begyndt at klæde sig sommerligt. HSeverinsen.D.155. || (især ) om følelser, livsytringer: præget af sommerglæde, livslyst. *Da smeltes jo i mit Bryst | Jordlivets Iis og Kulde | Til en sommerlig Lyst. Winth. III.120. Hun stirrede et Øjeblik paa ham i sommerlig Henrykkelse. OlesenLøkk.NH.III. 103.

10 kommentarer

 1. Nå fikk jeg lyst på ny poteter og jordbær med fløte og sukker på:)
  Unger i sommerlige klær og i godt humør er bare så herlig:)

  Kommentar af Evami — 9. juni 2009 @ 19:37

  • Evami – det er bare sommer, når den er bedst, når man har nye kartofler, jordbær og glade børn 🙂

   Kommentar af Ellen — 9. juni 2009 @ 21:12

 2. Hvis du kan få slige tanker om “sommerlig”, hvad så med “hyggelig”? Er det en, der kløjs i wienerbrødet? Eller “rimelig” – er det en, der har skrevet for mange lejlighedssange? Jeg tør slet ikke byde ind på, hvad man kunne få ud af “fremmelig” …

  Kommentar af Henny — 9. juni 2009 @ 20:21

  • Henny – ohhh, den kan vi da koge suppe på længe, hva’? Gode forslag, du der kommer med 🙂
   Jeg ser sommetider ‘duelig’ ude på vejen. ‘Ridderlig’ er gammeldags i enhver forstand. ‘Venlig’ vil jeg slet ikke tænke på i denne sammenhæng. Salig…adelig… dér løb jeg tør. Rolig…nu stopper jeg.

   Kommentar af Ellen — 9. juni 2009 @ 21:18

 3. Pas på med de krimier 🙂 men lige netop krimier hører sommeren til for mig. I mine forældres sommerhus havde min far adskillige krimier stående, især Maigret kan jeg huske, og lukker jeg øjnene kan jeg se den lille hylde, de stod på og omslaget på bøgerne 🙂 Kun der havde han tid til at læse den slags 🙂

  Kommentar af Lene — 9. juni 2009 @ 20:27

  • Lene – krimier kan åbenbart mere end bare forhindre nattesøvnen 🙂 (Læselig?)
   Min mor var helt forelsket i Maigret, tror jeg; hun havde alle bøgerne, så jeg kan også se dem for mit indre blik.

   Kommentar af Ellen — 9. juni 2009 @ 21:24

 4. He he … hvor er det dejligt, at der er andre sprog-freaks herude end mig 😀 . ODS kommer simpelthen for sjældent på blogbesøg!

  Kommentar af Bente — 10. juni 2009 @ 20:49

  • Bente – det er skønt med ligesindede, og ord er altid skønne at lege med… Vi må have bragt ODS på banen noget oftere 😉

   Kommentar af Ellen — 10. juni 2009 @ 21:00

 5. Haha, jeg melder migunder sprog-freaksfanerne 😉 Sommerlig er for mig også små yndige rådyr, der kommer og hilser på :O)

  Kommentar af Madame — 11. juni 2009 @ 9:15

  • Madame – du skal være så hjerteligt velkommen – der er altid plads til en til 😀
   Også til en Bambi til…

   Kommentar af Ellen — 11. juni 2009 @ 14:49


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.